*Nettavisen* Nyheter.

Kristin kan skvise finanstoppene

Øystein Stray Spetalen, Petter Stordalen og andre aksjeaktører kan få en smell.

05.10.06 16:00

I morgen fremlegges statsbudsjettet for 2007, men allerede nå er aktørene i næringslivet og på børsen nervøse for hva som vil komme.

NA24 - din næringslivsavis

Skattespekulasjoner
Den siste tiden har det gått hardnakkede rykter i markedet om struping av hva aksjonærer kan ta ut av sine selskap uten at det skal beskattes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det kan også komme andre ubehageligheter for de som tjener penger på å spekulere og investere i aksjemarkedet.

Skatteekspert Njaal Arne Høyland ved advokatkontoret BAHR forklarer at det fort kan komme innstramninger i fritaksmetoden.

- Aksjeselskap er fritatt for skatt på aksjegevinster og utbytte fra alle EØS-aksjer, inkludert norske. Dette fritaket gjelder selv om du bare eier en aksje, eller om du er inn og ut av en aksje på samme dag, sier Høyland til NA24.

Null skatt
Det betyr at en investor som spekulerer på børsen, gjennom et aksjeselskap, ikke betaler en krone i skatt på gevinster som blir generert i aksjemarkedet.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Unntaket er om aksjen man har kjøpt, og solgt med gevinst, er tilhørende i et EØS-land. Dermed vil for eksempel aksjegevinster i Frontline, som er hjemmehørende på Bermuda, være gjenstand for gevinstbeskatning.

- Vi har hørt er at det kan komme innstramninger i dette, sier Høyland til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den mest ekstreme varianten av en tilstramning på dette feltet vil være at man får skattefritak bare dersom man har en eierandel i investeringsobjektet (aksjen) på 10 prosent, og ha beholdt denne posisjonen i to år.

- Dette vil være ekstremt, og en vesentlig innstramning i forhold til regler som kom for ca. to år siden, sier skatteadvokaten til NA24.

28 prosent skatt
Men Høyland mener det er mer sannsynlig at dette bare vil gjelde for eierskap i børsnoterte aksjer. Slik er det nemlig i Sverige, noe som har ført til at svenske investorer har opprettet aksjeselskap i Norge for å kjøpe aksjer i Sverige.

Dersom dette blir en realitet etter at Kristin Halvorsen fredag fremlegger sitt statsbudsjett så vil det bety en kraftig skatteskjerpelse for de som er svært aktive i aksjemarkedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ta for eksempel Idar Vollvik. I dag kan han tjene en million kroner på en handel i DNO-aksjer i løpet av noen dager, uten å beskatte dette i selskapet sitt. Med nye regler vil han måtte ta tilside 280.000 kroner, eller 28 prosent, som skal til statskassen.

Høyland forventer også at dersom dette blir noe av, så vil man også kunne få fradrag for tap.

I tillegg til dette er det også spekulasjoner på at det vil komme begrensninger på å ta ut penger fra selskapet man har generert inntektene i. Dermed vil det bli en dobbeltbeskatning for investorer som Vollvik og Spetalen.

Flere investorer har allerde tatt grep dersom det skulle komme endringer i skattesystemet. Blant annet har Jan Haudemann-Andersen solgt aksjer fra ett heleid selskap til et annet. Dette kan være for å få realisert en gevinst i et selskap, og få en høyere inngangskurs (redusere gevinst) i det andre selskapet.

NA24 følger statsbudsjettet tett fredag.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag