RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristin kunne brukt mer

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kristin kunne brukt langt mer av oljeformuen.

STORTINGET (NA24): Kristin Halvorsen følger handlingsregelen og bruker 76,8 milliarder av oljepenge-gevinsten. Hun kunne brukt 7 milliarder kroner mer, og fremdeles holdt seg innenfor maksgrensen.

NA24 - din næringslivsavis

Planen er å bruke 3,7 prosent av avkastningen fra oljeformuen. Handlingsregelen sier at maksgrensen er 4 prosent. Dermed holder Halvorsen seg under handlingsregelen for andre året på rad.

TV 2 Sumo: Se finanstalen HER.
LES OGSÅ: Alt om statsbudsjettet

Nysgjerrig? Få de viktigste nyhetene fra statsbudsjettet på SMS. Send NA24toppsak til 1984.

Dyrere for næringsdrivende
Samtidig lønnsjusterer den rødgrønne regjeringen toppskatten. De øker også trygdeavgiften for næringsdrivende fra 10,7 til 11 prosent. De som driver næringsvirksomhet må altså betale mer.

Etter det NA24 erfarer vil regjeringen også skjerpe inn formueskatten. Finansministeren styrker også fordelingsprofilen, og forslår å fjerne rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer og aksjefond.

Fagforeningsdekningen går fra 2700 kroner til 3150.

De rødgrønne øker ligningsverdien på boliger og hytter med 10 prosent.

Mer å rutte med
Samtidig får Kristin Halvorsen mer skattepenger å rutte med. Hun holder skatte- og avgiftsnivået på samme nivå som i fjor, etter at de rødgrønne har lovet å ikke være hardere enn i 2004.

Allikevel får regjeringen mer penger inn i skattekassen. Fra 2007 øker pengene fra 614,8 milliarder kroner til 650,4 milliarder.

Kristin Halvorsen og co kutter ikke momsen for frukt og grønt, slik enkelte forventet.

Mindre kommunal fart
Til sammen skal Norge bruke 771 milliarder kroner neste år, ifølge statsbudsjettet, melder NRK. Forskning og utvikling får 1,2 milliarder mer, mens jernbane får 5,8 milliarder kroner mer.

Kommunene får totalt 6,2 milliarder kroner. Det er den reelle veksten til kommunene samlet sett.

Veksten i tilskuddet til kommunene er dermed mindre enn veksten i fjor.

Oljefondet i milliardfart
Samlet overskudd i statsbudsjettet og Oljefondet er på 344 milliarder kroner.

Markedsverdien av Oljefondet (Statens pensjonsfond - Utland) ved utgangen av neste år er beregnet til å være 2467 milliarder kroner.

Holdt handlingsregelen
I statsbudsjettet Stoltenberg-regjeringen la frem høsten 2006 klarte ikke regjeringen å holde seg innenfor handlingsregelens fire prosent, men avstanden var ikke stor. Den gang brukte de rundt 71 milliarder kroner fra oljefondet, knapt en milliard mer enn avkastningen i 2006. På revidert budsjett, som ble lagt frem et drøyt halvår senere klarte Kristin Halvorsen som første finansminister å holde seg innenfor fireprosentsregelen.

SE ALT: Følg lekkasjene og kommentarene på TV 2 Nyhetskanalen - gratis

2006 var også Stoltenberg og hans mannskap oppfylte skatteløftet fra Soria Moria, nemlig å ta skattenivået tilbake til nivået fra 2004. Det gjorde de med regelendringer på skatte- og avgiftsområdet som ga et såkalt nettoproveny på to milliarder kroner.

Skatteløftet oppfylt i fjor
Skatteløftet skal de holde ut denne stortingsperioden, til stor irritasjon for enkelte politikere, blant annet i SV. Dermed er det vanskelig å gjøre store krumspring på skattesiden, uten å følge opp skatteøkninger med påfølgende kutt andre steder.

Den offentlige utgiftsveksten har blitt kritisert av flere politikere fra høyresiden, som har ytret et ønske om at utgiftsveksten må dempes. På fjorårets budsjett ble den reelle, underliggende veksten i utgiftene anslått til 3,4 prosent. Inkludert en prisvekst på 3,6 prosent, ble utgiftsveksten på rundt syv prosent. En økning i kommunenes inntekter var noe av det som dro de offentlige utgiftene oppover.

Kommunene har vært budsjettvinner på de siste par budsjettene, med en inntektsvekst i fjor på 9,1 milliarder kroner, eller fire prosent.

Sykehus fikk mer
Av regjeringens satsingsområder i fjor var flere av løftene fra Soria Moria. Det mye omtalte løftet om full barnehagedekning fikk 3,2 milliarder kroner ekstra. Økte bevilgninger til vei og jernbane fikk drøyt 2,1 milliarder. Sykehusøkonomien ble tilgodesett med en økning på 1,6 milliarder kroner.

Næringslivet fikk bedre vilkår, blant annet ved utvidede garantiammer under den såkalte GIEK-ordningen, det ble gitt økte bevilgninger til næringsrettet forskning og videreført en kraftig satsing på innovasjon.

Skattespenning
Det stiller seg også litt spenning til skatte og avgiftsopplegget som finansminister Halvorsen vil fremlegge. Et av spørsmålene er om hvordan innslagspunket for toppskatten vil være. I dag er dette innslaget på 400.000 kroner. Samtidig har regjeringen slått fast at skattenivået skal ligge uforandret.

Moms på frukt og grønt har blitt krevd kuttet i en massiv kampanje fra matvarekjeden Kiwi - og det er ventet at staten vil følge opp. Likeledes forventes det en flyskatt på utenlandsfart. Det er også kjent at rederiene må tilbakebetale en skattegjeld på tilsammen 21 milliarder kroner, men opplegget for hvordan dette skal gjennomføres kommer fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere