RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristin sparer ikke de rike

Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen gjør det klart at regjeringen holder valgløftene. Nå skal de rike svi.

STORTINGET (Nettavisen): De med over 400.000 kroner i inntekt må betale mer i skatt neste år.

Det kom fram da Kristin Halvorsen (SV) holdt finanstalen i Stortinget fredag.

- Dette er et budsjett som vil forandre landet, sa Halvorsen. Du kan lese hele finanstalen her.

Skatteletter også
- Regjeringen styrker fordelingsprofilen i skatte - og avgiftspolitikken ytterligere. Endringene i inntekts- og formueskatten vil gi økt skatt for de med bruttoinntekt over 400 000 kroner, mens de med over 1 million kroner i inntekt vil få størst skjerpelse. Økt minstefradrag for lønns- og pensjonsinntekter gir en lettelse på 800 millioner kroner, og størst blir lettelsen for de med inntekter mellom 150 000 og 200 00 kroner. Studenter og skoleelever vil nyte godt av at den såkalte frikortgrensen økes til 40.000 kroner, sa hun.

- Forskjellene i samfunnet skal reduseres. Sammen med budsjettforslaget legges det fram egne handlingsplaner mot fattigdom og for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen. Her foreslår Regjeringen et det bevilges om lag med om lag 710 millioner kroner til fattigdomstiltak og vel 305 millioner kroner til inkluderingstiltak. Opptrappingsplanen for psykisk helse følges opp med 700 millioner kroner mer enn i saldert budsjett for 2006.

Dessuten er det klart at regjeringen øker matmomsen med en prosent, fra 13 til 14 prosent.

19.300 heldagsplasser
- Alle som ønsker det kan få en barnehageplass i løpet av 2007, sa Halvorsen.

Det foreslås å øke de øremerkede bevilgningene til barnehager med om lag 3,2 milliarder kroner. Dette legger til rette for 19 300 nye heltidsplasser, den største kapasitetsveksten noensinne. Målet om full barnehagedekning er dermed innefor rekkevidde. Regjeringen foreslår bevilgninger på om lag 1,4 milliarder kroner til å gjennomføre Kunnskapsløftet i 2007, og foreslår i tillegg en ordning med gratis læremidler for videregående opplæring fra høsten 2007.

Milliarder til vei og jernbane
Bevilgninger til veg og jernbane økes med drøyt 2,1 milliarder kroner. Det betyr at den rammen som Stortinget har vedtatt for Nasjonal Transportplan for første gang nås både for veg og jernbane. Budsjettforslaget til vegformål er 14 850 millioner kroner. For å snu trenden med økende etterslep i vedlikeholdet, foreslår Regjeringen å prioritere vedlikehold utover det som ligger inne i planrammene. Regjeringen legger opp til en historisk satsing på jernbane med 50 prosent vekst i investeringene, sa Halvorsen.

700 mill. til fattige
- Sammen med budsjettforslaget legges det fram egne handlingsplaner mot fattigdom og for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen. Her foreslår Regjeringen et det bevilges om lag med om lag 710 millioner kroner til fattigdomstiltak og vel 305 millioner kroner til inkluderingstiltak. Opptrappingsplanen for psykisk helse følges opp med 700 millioner kroner mer enn i saldert budsjett for 2006.

Økt sosialhjelp
Regjeringen vil også øke de veiledende normene for sosialhjelp skal økes reelt med 5 prosent

- For første gang øker de generelle sosialhjelpssatsene mer enn prisstigningen, sa Halvorsen.

Bilavgifter legges om

Regjeringen vil fremme miljøvennlig atferd gjennom skatte – og avgiftssystemet og legger om bilavgiftene for å oppmuntre til kjøp av biler med lave CO2-utslipp.

Det foreslås en CO2-avgift på innenlands bruk av gass til oppvarming av boliger og næringsbygg fra 1. juli 2007. Som et viktig bidrag til å oppfylle Norges internasjonale forpliktelser, innføres det en avgift på NOx utslipp på 15 kroner pr. kg. Bevilgningen til internasjonal bistand økes med 2,2 milliarder kroner, til et historisk høyt nivå som svarer til 0,97 prosent av anslått brutto nasjonalinntekt.

Følger handlingsgregelen
Regjeringen vil holde seg til handlingsregelen, det vil si at de ikke vil bruke mer enn fire prosent av overskuddet av oljefondet.

- Vi foreslår å bruke 71 mrd. oljekroner i 2007. Det tilsvarer forventet realavkastning av Statens Pensjonsfond – Utland på 4 prosent. Vi følger handlingsregelen, slik vi har sagt. Dette gir rom for å bruke 6 mrd. flere oljekroner i 2007 enn i 2006. Vi har aldri brukt flere oljekroner over et statsbudsjett noen gang, sa Halvorsen.

Vil unngå renteøkning
- Budsjettet for 2007 trygger økonomien ved å legge til rette for en fortsatt høy sysselsetting, lav ledighet og for at hele landet tas i bruk. For den enkelte er arbeid og lønnsinntekt den viktigste forsikring mot fattigdom. Ved å legge til rette for en stabil utvikling i norsk økonomi reduserer Regjeringen faren for brå renteøkninger, som særlig rammer unge i etableringsfasen og andre med utsatt økonomi, sier Halvorsen.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere