Kristin taus om politisk bombe

Foto: Berit Almendingen

Kristin Halvorsen vil ikke si hva hun mener om at regjeringen vurderer å sende soldater til Sør-Afghanistan.

18.10.06 13:34

STORTINGET (Nettavisen): - Jeg vil ikke delta i noen offentlig debatt om det nå, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen om den politiske bomben som regjeringen vil utløse i SV hvis regjeringen sender soldater.

Regjeringen har vurdert i en måned hva de skal svare på Natos anmodning om å bidra med styrker til det urolige Sør-Afghanistan.

NATO-styrkene i den sørlige delen av landet er midt oppe i intense kamper med Taliban, og har akutt behov for flere soldater. Nylig sa Norge nei til å flytte soldater til sørlige områdene. Men nå kan norske spesialsoldater bli sendt isteden.

- En brutal krig
Men det er SV sterkt imot. Dermed møter Kristin Halvorsen én til sak som kan ryste partiet i grunnvollene før bråket om Mongstad har gitt seg.

SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa sier at partiet er helt klar på at Norge ikke bør sende soldater til Sør-Afghanistan.

-Norge bør si nei til forespørselen fra NATO. Det foregår en brutal krig der som går hardest ut over sivilbefolkningen. Den fører til økt motstand og økt oppslutning om Taliban. NATO er i ferd med å sette seg fast, sier Fiskaa til Aftenposten.

SV feiret
I fjor trakk regjeringen norske styrker ut av den kontroversielle USA-ledede Enduring Freedom som følge av Soria Moria-erklæringen. Det var en viktig seier for SV, blant annet fordi denne styrken lå direkte i kamp med Taliban i Sør-Afghanistan. Partiet ønsker i stedet å være med i det de oppfatter som fredsbevarende arbeid i Nord-Afghanistan, der det ikke er kamphandlinger.

Kristin Halvorsen vil heller ikke si når regjeringen vil svare på anmodningen fra Nato.

-Frykter du en debatt om dette i SV?

-Dette er en debatt som går i alle land, ikke bare i Norge. Det er en krevende situasjon, sier Halvorsen.

-Sp-leder Åslaug Haga sier at det er selvfølge at Norge stiller opp for NATO, og ikke overlater «drittjobbene» til andre land, hvorfor vil ikke du kommentere saken?

-Jeg kommer ikke til å kommentere saken. Den er til behandling i regjeringen, sier Halvorsen.

Debatt på TV 2
Den betente saken kan fort komme opp på partilederdebatten i Holmgang på TV 2 onsdag klokka 21.40. Dette er den eneste debatten der alle partlederne er samlet for å diskutere regjeringens første år.

Nettavisen følger debatten onsdag kveld.

Nato-kontroll
5. oktober tok Nato over ledelsen av 13.000 amerikanske soldater øst i Afghanistan. Forsvarsalliansen oppdrag med å sikre Afghanistan dekker dermed hele landet.

Det er for tiden 518 norske soldater og offiserer i Natos Isaf-styrke i Afghanistan. Disse holder til i Kabul, Maymaneh og Mazar-e Sharif, ifølge Forsvarets hjemmesider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.