Statsråd Helen Bjørnøy (SV) valgte å lytte til klagene fra Natur og Ungdom og Bellona og har foreløpig satt tillatelsen til leteboring på Goliat-feltet i Barentshavet til side. Det vekker reaksjoner hos opposisjonen på Stortinget.
- Miljøvernministeren skaper usikkerhet knyttet til muligheten for utvikling i Barentshavet, sier nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, Børge Brende (H) til TV 2 Nettavisen.
Han synes Bjørnøys nøling er underlig og viser til at SFT for flere måneder godkjente leteboring på dette feltet.
- Begynner å haste
- Dette er et område som faktisk er åpnet for leteaktivitet, og det begynner å haste, for retningslinjene tilsier leteboring fram til 15. januar, sier Brende.
Et endelig nei fra miljøvernministeren på leteboring på Goliat-feltet vil være svært uheldig, mener den nylig avgåtte næringsministeren.
- Hvis det mot formodning skulle bli nei til leteboring, så vil det være et veldig negativt signal til hele olje- og gassindustrien, sier Brende.
Også Frp skuffet
Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen, Frps fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen, uttrykker også skuffelse over at Bjørnøy midlertidig har satt foten ned for Goliat-boring.
- Stoltenberg har forsøkt å skape troverdighet om at de virkelig vil satse på petroleumsvirksomhet i nordområdene. I praksis så tar de nå grep som går i motsatt retning, sier Solvik-Olsen ifølge en pressemelding fra Frp.
Solvik-Olsen peker på at klagen på boretillatelsen ble levert inn allerede i august og at Bondevik-regjeringen ikek så noe grunnlag for å stanse leteboringen.
- Dersom statsråden planlegger å stanse all virksomheten mens slike saker håndteres, så vil vi se et utall klager fra noen overivrige miljøvernere fremover, sier Solvik-Olsen.
AUF fornøyd
Mens Høyre og Frp uttrykker skuffelse, er AUF svært fornøyd med den nye miljøvernministerens inngripen i saken.
- Vi gir vår fulle støtte til Ellen Bjørnøy og mener hun nå viser handlekraft, sier Martin Henriksen, nestleder i AUF, til TV 2 Nettavisen.
- Vi er i utgangspunktet mot oljeboring i det området og håper Bjørnøy kommer fram til et endelig nei. Men uansett må hun stille miljøkrav og Stortingets krav om null-utslipp må følges, sier Henriksen.
