RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritiske til Odfjell

Sist oppdatert:
Jens Ulltveit-Moe sitter i valgkomiteen som foreslår Johan Fr. Odfjell som styreleder i Statoil. Det liker verken LO eller Ap.

Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe spiller en sentral rolle når Umoe-styreleder Johan Fr. Odfjell nå er foreslått som styreleder for Statoil. Både Arbeiderpartiet og LO stiller spørsmål ved koblingen mellom Statoil og Umoe.

– Jeg noterer meg at Ulltveit-Moe får en protegé inn i styret, sier Ap-politiker Steinar Gullvåg om valget av Johan Fredrik Odfjell som ny styreleder i Statoil.

Statoils påtroppende styreleder, Johan Fredrik Odfjell, har en fallskjerm på over 14 millioner kroner over 19 år fra sin tid som toppsjef i Vesta. Dermed brygget det opp til rødgrønn storm foran styrevalget.

Valgkomiteen i Statoil innstilte Odfjell enstemmig som ny styreleder etter Jannik Lindbæk. 14. juni blir det klart om Odfjell velges.

Styreformann i offshoreselskap
Men det er ikke bare de 14 millionene, 750.000 kroner i året, som opprører. Også Johan Fr. Odfjells kobling til en viktig leverandør til norsk offshoreindustri, Umoe, dras frem. Odfjell er for tiden styreleder i Umoe som eies av tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe, som også sitter i valgkomiteen i Statoil.

- Det burde være et tankekors. Man må være forsiktig med å koble industriinteresser så tett opp mot hverandre og Statoil er ikke et hvilket som helst selskap, sier Gullvåg til NA24.

Lederen LO-forbundet for Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund (NOPEF), Leif Sande, er også kritisk til koblingen mellom Umoe og Statoil.

- Det er uheldig at Statoil blir styrt av sine leverandører og Umoe er en stor leverandør til Statoil, sier han og legger til at det blir feil når leverandører av tjenester legger føringer for valg av styreleder.

Kan bli habilitetsspørsmål
Sande mener Odfjell har en kobling som til en underleverandør som det kan bli stilt spørsmål ved habiliteten i enkelte sammenhenger, selv om Odfjell kommer til å trekke seg fra Umoe-styret hvis han blir valgt som styreleder i Statoil.

Odfjell-utnevnelsen har blitt en het politisk sak hos de rødgrønne på Stortinget, og kommer til å bli et tema nå næringsfraksjonen i Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV møtes onsdag. Men Ap-representant i næringskomiteen Steinar Gullvåg tror ikke det er store muligheter for å påvirke statsråden nå, etter at det ble en mediesak ut av det.

- I øyeblikket det blir en mediesak og ministeren forsvarer det som har skjedd, blir fallhøyden større. Da blir det vanskeligere å gjøre noe med det, men det forhindrer ikke meg i å gi uttrykk for misnøye, sier han til NA24.

Vil ha industribygger
Styrerepresentanter i statlig eide selskaper har vært en het sak de siste månedene. Flere har tatt til orde for at regjeringen bør sette sine folk inn i selskaper hvor staten har eierandel, i tråd med retorikken om en aktiv næringspolitikk.

Tormod Hermansen, tidligere Telenor-sjef, sa under et møte i regi av Oslo Ap at regjeringen ikke må være redd for å utnevne sine folk i styrene i Statoil, Telenor, DnB NOR og Hydro. Det kan bli en sak i den eierskapsmeldingen som regjeringen skal legge frem før sommerferien.

- Det skulle bare mangle om vi setter inn våre styremedlemmer. Ingen har vært så aktive på det området som høyrestatsrådene, hevder Gullvåg.

Nopef-lederen sier han hadde håpet å få en seriøs industribygger inn som styreleder i Statoil-styret. Det samme sier Gullvåg.

- Min oppfatning er at Odfjell ikke representerer den typen styremedlem som jeg ønsker meg inn i statsselskapene. Jeg ønsker styremedlemmer som har et samfunnssyn som samsvarer med den politikken vi fører, som er i stand til å se på andre ting enn bunnlinje, sier Ap-politikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere