RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kuvending om kjøtt

Er rødt eller hvitt kjøtt mest grønt? Bli med på Åslaug Hagas kuvending.

(NA24-KOMMENTAR): Senterpartileder Åslaug Haga har viklet seg inn i en merkelig brytekamp med seg selv, etter at hun fikk spørsmål fra en NRK-lytter om Senterpartiets syn på kjøttproduksjon, som er både ressurskrevende og fører til utslipp av klimagasser.

Haga svarte da at det vil være miljøvennlig hvis folk spiser mindre rødt kjøtt.

Men det fikk partiets kjernetropper i Bondelaget til å se rødt. Bondelagsleder Bjarne Undheim mente det var helt feil å kritisere produksjonen av rødt kjøtt.

Deretter fleipet Haga det hele bort med at hun hadde vært midlertidig fargeblind, og at problemet er hvitt kjøtt, ikke rødt kjøtt. - Det er helt opplagt at fra et miljømessig perspektiv, er det lurt at vi spiser mer rødt kjøtt, konkluderte hun overfor NRK.

Merkelig
Men dette er en merkelig kuvending av Haga. Det er ganske åpenbart at det er miljøvennlig å spise mindre rødt kjøtt, ikke mer, slik Haga nå hevder.

Produksjon av rødt kjøtt er svært ressurskrevende og skaper mye høyere klimautslipp enn fisk og hvitt kjøtt, som igjen mer utslipp enn grønnsaker. Det viser i alle fall alle oversikter jeg har sett, for eksempel denne hos Framtiden i våre hender.

Så store er utslippene at det angivelig gir lavere utslipp å kjøre bil til butikken enn å gå, forutsatt at den ekstra energien du bruker på å gå blir tilført i form av rødt kjøtt.

Pinlig
Hagas bortforklaring er pinlig, fordi den viser at Senterpartiet hopper når Bondelaget sier hopp, uansett om Hagas første svar var helt greit og burde blitt stående.

Mer generelt er denne saken også et eksempel på at Senterpartiet får problemer når miljøvern kommer i konflikt med landbrukets og distriktenes interesser. Partiet vil helst være for alt, men får det ikke helt til.

Man vil gjerne verne natur, men ikke hvis rovdyrene i naturen kommer i konflikt med husdyrhold. Man vil gjerne kutte CO2-utslipp, men vil samtidig ha billigere flypriser til distriktene.

Stort sett blir det som i kjøtt-saken: Senterpartiet er grønt så lenge det passer Bondelaget.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Usikkert som banken
SV velger butikk for deg
Husleieboom?
Distriktsungdom - send mer penger!
Ordføreren burde trukket seg
Vil ha mer graffitigriseri
Finansuro rammer ulikt
Skagens statsrefs
Hjemfallsfinten
Legg ned mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere