RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvarme splitter regjeringen

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
OSLO BISPEGÅRD (TV 2 Nettavisen): Biskop i Borg Ole Christian Mælen Kvarme (56) ble i statsråd i dag utnevnt til ny biskop i Oslo bispedømme. Regjeringen er splittet i utnevnelsen.

To av regjeringens medlemmer tar dissens på utnevnelsen av Kvarme som biskop.

- Ved utnevnelse av prost og biskoper legger KrF vekt på kirkens råd. Det har regjeringen også gjort denne gangen. En samlet regjering har gått inn for Kvarme, bortsett fra to, Per-Kristian Foss og Einar Dørum, som gikk inn for Erling J. Pettersen som Oslo-biskop, sa Valgerd Svarstad Haugland på pressekonferansen fredag.

Hun nektet for at utnevnelsen var en «seier» for KrF og la vekt på at KrFs standpunkt ikke bygget på partiets ståsted, men på hva som vil være til det beste for kirken.

- En tøff prosess
Ole Christian Kvarme takket for tilliten og sa det tidvis har vært en tøff tid forut for utnevnelsen.

- Tusen takk statsråd, i dag kjenner jeg jo på glede over den tilllit som er vist meg gjennom utnevnelsen og som også er kommet fram gjennom den prosessen som nå ligger bak oss. Det har vært en lang og tøff prosess, til tider tung. Men i dag er jeg glad, samtidig som jeg er spent og ydmyk med tanke på den stillingen jeg skal inn i. Jeg har hatt seks flotte år som biskop i Borg. Nå gleder jeg meg til å komme tilbake til Oslo. Jeg har bodd her i byen i 20 år. Jeg er glad i Oslo. Nå ser jeg fram til å gå inn det som er kirkens utfordringer i storbyen, sa Kvarme.

- En Jesus-orientert kirke
Den nyutvnevnte Oslo-biskopen la fram følgende programerklæring for seg selv i sitt embete:

- Vi skal ha en visjon om en folkekirke som er levende og Jesus-orientert, som er nær og relevant, som er åpen og tilgjengelig, sa Kvarme.Kvarme er omstridt blant annet for sitt syn på homofile prester. Han berørte ikke dette spørsmålet direkte da han fikk ordet på pressekonferansen, men pekte på det han kalte en «polariserende debatt» og sa den gjør det spesielt utfordrende å gå videre.

Kvarme fikk beskjeden om regjeringens avgjørelse alt på onsdag.

- Jeg tenkte «endelig, nå er vi kommet et steg videre». Også kjente jeg selvsagt en veldig glede, men samtidig følge jeg på at dette vil bli en tøff prosess, sa Kvarme.

Vil bygge broer
Kvarme la vekt på at han vil forsøke å være samlende og bygge broer.

- Jeg ønsker å styrke samarbeidet med andre kirkesamfunn og opplever det viktig å bidra til møtet med mennesker med annen tro og religion, sa Kvarme.


- Biskop for alle
Kvarme fikk på pressekonferansen spørsmål om hva han vil si til homofile prester i bispedømmet nå når han er blitt biskop.


- En av de tingene jeg ønske å gjøre, er og bygge relasjoner også til disse medarbeiderne. Jeg ønsker å være biskop for alle. Rausheten og åpenheten i kirken betyr ikke at alle er av en oppfatning, men at vi må prøve å holde sammen til tross for ulike synspunkter, svarte Kvarme.

Innsettes 3. april
Ole Christian Kvarme har tidligere vært domprost i Oslo og generalsekretær i Det norske bibelselskap. Siden 1998 har han vært biskop i Borg bispedømme. Han vil bli innsatt i sitt nye bispeembete i Oslo domkirke søndag 3. april 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere