RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I januar besøkte Thorbjørn Jagland World Economic Forum i Davos, Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I januar besøkte Thorbjørn Jagland World Economic Forum i Davos, Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Kvinne vil utfordre Jagland

Sist oppdatert:
Rift om jobben som generalsekretær i Europarådet.

Brussel (NTB): Thorbjørn Jagland får en tysk motkandidat når han søker gjenvalg som generalsekretær i Europarådet.

Den borgerlige regjeringen i Oslo har stilt seg bak sosialdemokraten Jaglands kandidatur, mens Tyskland i desember foreslo Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Hun var justisminister i Tyskland fram til partiet hennes, Fridemokratene, røk ut av nasjonalforsamlingen i valget i fjor.

– Blir hun valgt, er jeg sikker på at Leutheusser-Schnarrenberger vil kunne nytte all sin politiske erfaring og energi til å fremme reform i Europarådet, skrev tidligere utenriksminister Guido Westerwelle i anbefalingen fra Berlin.

Reform

Jagland har vært opptatt av reform som generalsekretær og har tidligere gitt uttrykk for at flere av Europarådets medlemmer har bedt ham ta en ny periode.

Det har ikke skjedd før at rådets generalsekretær er blitt gjenvalgt.

– Jagland har bidratt til å modernisere Europarådet og til å fremme organisasjonens mandat og arbeid, sa utenriksminister Børge Brende (H) da han lanserte Jaglands kandidatur til gjenvalg i november.

Valg til høsten

De to kandidaturene ble fredag sendt til Europarådets parlamentarikerforsamling for vedtak til høsten. Jagland ble valgt til generalsekretær i 2009 og søker gjenvalg fra 1. oktober.

Europarådet har 47 medlemsland og hovedformålet er å forsvare menneskerettighetene, det parlamentariske demokratiet og prinsippet om rettsstaten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere