*Nettavisen* Nyheter.

Kvinneaffære kan senke LO-kjempe

LO-lederen i Trondheim, Arne Byrkjeflot under tariffkonferansen i Trondheim tirsdag. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Arne Byrkjeflot kjemper for sitt politiske liv i LO. Hans kvinneaffære skaper også sterke reaksjoner innad i partiet Rødt.

09.11.13 09:53

Arne Byrkjeflot sier til Nettavisen at han opplever prosessen som nå pågår som svært belastende både for seg selv og hans familie.

«Byrkjeflot har vist grovt sviktende dømmekraft, og en opptreden som ikke er forenlig med å være ledende tillitsvalgt i LO» sier LO-leder Gerd Kristiansen til Adresseavisen. Mens LO i Trondheim har tillit til deres leder Arne Byrkjeflot ønsker LO sentralt at han skal fratre vervet.

- Etter min mening kan ikke LO sentralt konkludere uten at jeg har fått anklagen og kunnet møte den med tilsvar i et møte, sier Byrkjeflot til Nettavisen fredag.

Bakgrunnen for Kristiansens uttalelse er en affære som Byrkjeflot hadde til en tillitsvalgt i partiet Rødt i 2012. Kvinnen i 20-årene var aktiv i både LO i Trondheim, partiet Rødt og i Nei til EU - organisasjoner der også Byrkjeflot er svært aktiv. Mange i Rødt, og i LO mener at Byrkjeflot misbrukte sin posisjon overfor kvinnen i 20-årene. Byrkjeflot og hans støttespillere mener derimot at forholdet til kvinnen ikke var av en slik karakter at Byrkjeflot bør gå.

Tok permisjon
Allerede i fjor fikk saken store konsekvenser for Byrkjeflot ved at han tok et års permisjon. Deler av partiet Rødt ønsket at forholdet skulle få disiplinære konsekvenser for ham. Dette ble nedstemt i arbeidsutvalget i Trondheim og ikke tatt videre til Rødt sentralt.

I en redegjørelse skriver Rødt Trondheim: «Denne saken er en dyp tragedie for alle involverte, for de berørte familiene og for lokalmiljøet vårt i Trondheim. Unge kvinnelige partimedlemmer skal ivaretas godt i Rødt, og vi godtar ikke at eldre partimedlemmer står i veien for det. Ledelsen har kritisert Arne Byrkjeflot for å ha utvist dårlig dømmekraft, og vi fikk også Byrkjeflot ut av politiske verv og partipolitiske sammenhenger der de to medlemmene kunne møtes. Målet var å følge opp kvinnen og gi henne rom på de politiske arenaene i Rødt der hun ønsket å delta» skriver partisekretær Mari Eifring.

Selv om Byrkjeflot har beholdt tilliten til ledelsen i Rødt, førte behandlingen av saken til at åtte personer trakk seg fra partiet. Også i LO Trondheim og i Nei til EU har Byrkjeflot beholdt sin tillit, men nå ønsker altså LO sentralt at han må fratre som leder.

Mener det brukes i maktkamp
- Det grunnlaget de sier at jeg er uegnet som tillitsvalgt på, ville de ikke brukt overfor noen andre tillitsvalgte i landet her, da hadde det vært mange som måtte gå, sier Byrkjeflot til Klassekampen. Han mener at LO bruker denne saken til å bli kvitt en sentral aktør i opposisjonen i LO.

- Alle som har fulgt med i fagbevegelsen vet at jeg, LO i Trondheim og Trondheimskonferansen er kjernen i opposisjonen innenfor LO, sier Byrkjeflot.

Byrkjeflot erkjenner at han har vært utro og utvist dårlig dømmekraft ved å inngå et forhold til den unge kvinnen.

- Jeg legger meg flat og ber om unnskyldning overfor de jeg har såret. Men dette diskvalifiserer meg ikke som tillitsvalgt, sier han til Klassekampen og poengterer at han aldri har blitt anklaget for trakassering eller overgrep i forbindelse med forholdet til jenta, men at beskyldningene har gått på misbruk av verv til å innlede og opprettholde et forhold til en yngre tillitsvalg.

- Det har jeg ikke gjort, sier Byrkjeflot til Nettavisen.

- Min kritikk av LOs behandling er at de ikke har undersøkt om det har skjedd. De har ikke snakket med alle de folkene i LO-miljøet som både kjente henne og forholdet mellom LO-leder og Ungdomsutvalg, sier han.

Strid i Rødt
Samtidig som LO sentralt ønsker å fjerne Byrkjeflot, kjemper partiet Rødt for å skape ro i partiet etter den harde striden rundt hvilke reaksjoner kvinneaffæren skulle få for Byrkjeflot. Åtte av partiets medlemmer i Trondheim har trukket seg.

- Den eneste måten dette blir bra igjen på, er hvis alle parter er villige til å gå i dialog med hverandre og snakke rolig gjennom ting og finne en felles plattform og en bedre forståelse for andres synspunkter, sier Nora Warholm Essahli, tidligere leder av Rød Ungdom i Trondheim, og venninne av den døde jenta. Hun håper at partiet klarer å finne sammen igjen ikke bare for partiets del, men også for den døde jenta sin skyld.

- Hun var mer enn det forholdet og det er viktig at vi fortsetter å kjempe for de sakene som hun også brant for, sier Essahli til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.