RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinnekamp om pappaperm

Sist oppdatert:
Anniken Huitfeldt (Ap), en sterk kandidat til å bli ny barne- og likestillingsminister, vil ikke ha tredeling av dagens foreldrepermisjon.

Bare tre av fem Ap-kvinner som er aktuelle som barne- og likestillingsminister vil gi far en øremerket tredjedel av dagens foreldrepermisjon. Forslaget om tredeling betyr at mor får en tredel, far en tredel og at foreldrene selv fordeler den siste tredelen av den lønnede foreldrepermisjonen.

Hva mener du om en tredeling av pappapermen? Si din mening og delta i debatten nederst i saken.

Anniken Huitfeldt, som er første nestleder i Stortingets kirke-, utdanning og forskningskomité, sentralstyremedlem i Ap og leder av partiets kvinnenettverk, er en av de sterkeste kandidatene til den ledige statsrådsposten. Hun er ikke for en tredeling av dagens foreldrepermisjon.

- Maksimalt seks måneders fødeselspermisjon med full lønn for mor er for lite, så jeg er ikke for å tredele dagens antall permisjonsuker. Men det fins mange gode mellomløsninger. Her er det mange nyanser og gode muligheter til å komme til enighet, sier Huitfeldt til Nettavisen.

- Ulike situasjoner
Huitfeldt peker på at kvinner har ulike situasjoner og at det ikke alltid er slik at far kan trille inn på kvinnens arbeidsplass med en sulten baby.

- Hvor bra det går med ammingen varierer fra kvinne til kvinne. Noen har problemer det. Det er god likestillingspolitikk å ta vare på kvinner som får barn, sier Huitfeldt.

Hun ønsker imidlertid at fedre skal få lengre pappaperm og viser til at Ap i partiprogrammet går inn for tre måneder øremerket pappaperm. I programmet er dette forumlert slik: «Målet er 12 måneder med 100 prosent lønn og at 3 måneder forbeholdes hver av foreldrene.»

- Likestillingsombudet mener det er diskriminerende at dagens pappaperm henger på mors arbeidssituasjon. Er du enig i det?

- Det er mange svakheter ved dagens system, svarer Huitfeldt.

- Er du klar for å ta på deg jobben som statsråd om du blir spurt?

- Det eneste jeg vil si om den saken er at partiet må få tid til å tenke.

- Egen opptjening

En annen aktuell statsrådskandidat går inn for tredeling av dagens foreldrepermisjon.

- Jeg er for tredeling av foreldrepermisjonen av mange grunner. Første skritt på veien er at far får egen opptjening av foreldrepenger, sier Gunn Karin Gjul (Ap) på telefon fra New York.

Gjul, som er første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, mener at foreldrepermisjonen skal være til fordel for begge foreldrene.

- Far får for lite av permisjonen i dag. Han blir som regel avspist med seks uker. Og da blir han ikke like godt kjent med barnet sitt som mor gjør. Dette gjør igjen noe med arbeidsforedlingen i hjemmet. Mor tar hovedansvaret for barn og parkeres i forhold til jobb og karriere, mens mannen jobber mer overtid og hans karriere skyter fart. Likelønnsproblematikken er en annen veldig viktig side av saken, sier Gjul.

- Må rydde plass
Gjul sier at hennes erfaring er at mange menn vil ha mer pappaperm, men at kvinner ser fødselspermisjonen som sin rettighet.

- Det er feil. Ønsker vi likelønn må vi rydde plass til mannen på hjemmebane. Om kvinner skal få brukt sin kompetanse og utdanning, så må de slippe mannen til. Alle kvinner bør se at dette er en vinn-vinn situasjon for dem, sier Gjul.

- Du har blitt nevnt i media som en mulig kandidat til den ledige statsrådsposten?

- Det er jo hyggelig å bli nevnt, ler Gjul.

- Er du klar for en slik utfordring?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Vil ha tredeling

Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap), som har sittet i Aps sentralstyre siden 2002, er også nevnt som mulig ny statsråd. Hun sier til Nettavisen at hun prinsipielt er for en tredeling av foreldrepermisjonen.

- I Oslo Aps kvinnenettverk har vi vedtak på at vi vil ha tredeling. Forslaget vil gi mer likestilling og mer fleksibilitet for foreldrene. Men vi må også se på hvordan en tredeling vil treffe ulike grupper. Det er ikke alle foreldre som er akademikere og bosatt i Oslo, sier Khan til Nettavisen.

Khan vil også at menn skal få selvstendig opptjening av foreldrepenger.

- Hva syns du om at media nevner deg som en aktuell statsrådskandidat?

- Jeg har fått med meg at jeg er nevnt, men jeg har ingen kommentar til det, sier Khan.

- Best for barnet

Marianne Aasen Agdestein (Ap), som er medlem i Stortingets finanskomité, er for tredeling av foreldrepermisjonen.

- Det er det beste for barnet. Med en tredeling får barnet mer kontakt med far. Pappapermen vi har i dag fungerer bare sånn delvis. Ofte er det slik at pappapermen legges til mors ferie. Da er det ofte mor som passer barnet, mens far bare er med. Poenget er at far og barn skal ha tid sammen alene. Jeg tror at far da vil ta mer del i det ordinære husarbeidet. Man må huske at foreldrepermisjonen ikke er mors permisjon. Om far får en tredjedel av foreldrepermisjonen, så får han bare mer av en permisjon det er meningen at foreldrene skal dele, sier Agdestein.

Hun tror at far ofte vil ha mer foreldrepermisjon enn det mor tillater.

- Jeg tror hun ofte bestemmer og det er trist. En tredeling vil gjøre det enklere for menn å velge å ta permisjon. Da slipper de å måtte ta diskusjonen både på jobb og hjemme, sier Agdestein.

Hun mener også at menn må få egne opptjeningsrettigheter til foreldrepermisjon.

- Det er litt avleggs at det er sånn som det er nå. Det handler om økonomi, men det bør rettes opp i det snarest mulig, sier hun.

- Du er nevnt som en mulig ny statsråd. Er det en utfordring du er klar for å ta?

- Jeg har sett det. Det er hyggelig å bli nevnt, men det er ikke mulig for meg å forholde meg til slike spekulasjoner.

- Ikke positivt

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, som er Aps nestleder og leder partiets programkomité, sa nei til tredeling av foreldrepermisjonen i Dagsavisen tidligere i år. Også hun er trukket frem som aktuell kandidat til den mer synlige jobben som barne- og likestillingsminister.

- Jeg mener vi skal ta en slik debatt i programarbeidet, men selv er jeg usikker om en tredeling er det beste virkemidlet, sa Pedersen til avisen.

Hun mener at det bør være et politisk mål at foreldrene deler permisjonen likt, men tror ikke en lovfesting vil virke positivt på likestillingsarbeidet.

– Jeg er opptatt av at ordningene skal sikre fleksibilitet og jeg vet ikke om en obligatorisk tredeling vil fungere i praksis, sa Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere