RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

Kvinner i nettverk

Sist oppdatert:
Ønsker vi virkelig ledere uten bekjentskapskrets?

Utnevnelsen av Ida Hjort Kraby som nytt Barneombud etter Reidar Hjermann er blitt møtt med storm.

For det første spekuleres det i at Hjermann ble nektet å fortsette fordi han har vært for kritisk i forhold til regjeringen.

For det andre har det kommet frem at Hjort Kraby og den ansvarlige statsråden, Mauela Ramin-Osmundsen er med i et uformelt nettverk av kvinnelige jurister og har møttes i sosiale sammenhenger.

Opposisjonen lar seg ikke be to ganger. Per-Kristian Foss vil ha en redegjørelse fra statsråden og åpner for at Stortinget bør utnevne de ulike ombudene. I FrP har man aldri likt Ramin-Osmundsen, og Siv Jenen mener hun bør vurdere sin stilling.

Det er viktige spørsmål som reises her, og saken er unektelig litt spesiell, både på grunn av barneombudets vaktbikkje-rolle og fordi Ramin-Osmundsen har vært heller diffus i sine forklaringer.

Men før man konkluderer, kan det være lurt å ta en liten tenkepause.

Prinsipielt spørsmål
For det første bør man skille mellom denne konkrete saken og det prinsipielle spørsmålet. Utvilsomt er det problematiske sider ved at regjeringen utnevner de ulike ombudene. Men var dette mindre problematisk da Per-Kristian Foss satt i regjeringen? Og blir det uproblematisk hvis Stortinget står for utnevnelsen? Skal ikke ombudene også være vaktbikkje i forhold til Stortinget? Dette er spørsmål som bør vurderes nøye før man endrer dagens ordning.

Dernest bør man ikke blande denne saken sammen med andre eksempler på «samrøre» og uklare styringsprinsipper fra regjeringen. Når regjeringsmedlemmene forsøker å påvirke valget av konsernsjef i mediekonsernet A-pressen eller presser ut styrelederen i Norsk Hydro, blander de roller og hopper over de formelle prosessene.

Men det var noe helt annet enn denne saken. Det er jo ingen tvil om at Ramin-Osmundsen og regjeringen etter dagens regler faktisk skal utnevne den de mener egner seg best i en ombudsrolle.

Inhabil?
Spørsmålet blir så om Ramin-Osmundsen i juridisk forstand var inhabil på grunn av sitt kjennskap, eller i det minste om det er etisk eller politisk feil at man utnevner folk man kjenner til viktige posisjoner.

Man skal være varsom med å trekke juridiske konklusjoner ut fra sparsomme opplysninger, men basert på hva jeg har lest om habilitetsregler fremstår det som temmelig søkt at et angivelig perifert bekjentskap skal føre til inhabilitet.

Så har man spørsmålet om slike nettverksbekjentskaper uansett er problematiske. Og, ja det finnes åpenbart trøblete sider, akkurat som det kan være problematisk at ledere i næringslivet går igjen i hverandres styrer og fastsetter hverandres lønn.

Hva slags ledere vil vi ha?
Samtidig må man spørre hva alternativet er. Ønsker vi virkelig ledere som ikke kjenner noen og aldri går i selskaper hos andre som er i, eller kan komme i, maktposisjoner? Er Viggo Venneløs en effektiv leder?

Ifølge Ramin-Osmundsen har hun og Hjort Kraby to ganger de siste seks årene vært i selskaper hjemme hos hverandre, begge gangene med flere titalls personer til stede. I tillegg skal Ramin-Osmundsen i 1991 ha vært på dagstur til Hjort Krabys hytte fordi ektefellene deres kjente hverandre fra før.

Det kan komme frem mye interessant hvis hytteturer for 17 år siden skal inngå i vurderingen av fremtidens ledere.

Foreløpig er det vanskelig å bli sjokkert, og en tanke kommer ubønnhørlig snikende: Ville kritikken blitt reist på samme måte hvis hovedpersonene var menn og begge var etnisk norske?

Jeg er slett ikke sikker

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Bankene bør for retten
Grenseløst frekt av LO
Takk for at du røyker!
Vaktbikkja sov i årevis
Idiotisk Frp-forslag

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere