*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner jubler for pappaperm

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX (Scanpix)

Langt flere kvinner enn menn ønsker å utvide pappapermen. Se tallene fra den ferske undersøkelsen.

25.01.08 12:33

Hele 79 prosent kvinner og 67 prosent menn ønsker lenger fedrekvote, viser en undersøkelse i regi av Barne- og likestillingsdepartementet.

Debatten om fedrekvote raser etter at likestillings- og forbruksminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) sa at hun er åpen for å tildele fedre en tredjedel av fødselspermisjonen.

Ap-kvinne imot
Lederen for Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt liker absolutt ikke forslaget.

Men det gjør tydeligvis norske kvinner. Hele 54 prosent av de spurte kvinnene i en undersøkelse utført av TNS Gallup ønsker at fars betalte permisjon bør økes, men mor beholde like lang permisjon som i dag. 42,2 prosent av mennene ønsker det samme.

- Pappapermen er lang nok
Inntrykket av at det er kvinnene som jubler for lenger pappaperm blir styrket av at hele 31,9 prosent av mennene mener at den lovbestemte fedrekvoten på seks uker er lang nok. Bare 19,5 prosent av kvinnene mener at pappapermen i dag er lang nok.

Et lite antall av de spurte mennene, 16,2 prosent, ønsker at det bør lovfestes at far og mor skal ha omtrent samme like stor andel av permisjonen. 15,7 prosent av kvinnene ønsker dette.

- Tiden er moden
I 2005 skapte stortingsrepresentantene Heikki Holmås og Audun Lysbakken (SV) storm i sitt eget radikale parti da det foreslo en tredeling av fødselspermisjonen. Etter en heftig debatt endte SV på sitt landsmøte opp som Ole Brumm. De sa ja takk til en tredeling og å utvide dagens fødselspermisjon med ti uker til 52 uker med full lønnskompensasjon.

Nå mener forskerne som har analysert meningsmålingen fra TNT Gallup at støtten til en utvidelse av fedrekvoten er massiv.

- Denne og andre undersøkelser viser at det er stor stemning for å øke pappapermen, sier seniorforsker Helge Svare ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Sammen med forskningsleder Cathrine Egeland og forsker Øystein G. Holter står han bak rapporten «Likestilling og livskvalitet 2007» som ble lagt fram i desember.

Vil ta fra mor
Nestlederen i familie- og kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap) er svært fornøyd med resultatet av undersøkelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flere undersøkelser dokumenterer at det er stemning for å utvide pappapermisjonen, sier Gjul til Nettavisen.

Stortingsrepresentanten går inn for å utvide fedrekvoten før en eventuelt øker fødselspermisjonen. Med andre ord å ta tid fra mor og gi til far.

- Hvis jeg blir tvunget til å velge mellom utvidet fødselspermisjon og større andel til far, så vil jeg velge det siste. Men det er mitt personlige standpunkt, det er overhodet ikke partimessig behandlet, sier hun.

Gjul tror kvinnene i undersøkelsen har sett at de må få mennene på banen hjemme for å få full likestilling.

Rapporten viser også at andelen fedre som tar ut sin pappapermisjon pluss en del av mors permisjon, har økt mellom 25 til 35 prosent siden 2000.

Les også:- Kan jobbe tre måneder etter fødsel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.