*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner sykere og sykere

Kvinner er nå mye sykere enn menn, viser nye tall. Det betyr krise for Jens Stoltenberg.

23.09.08 14:41

NAV har aldri tidligere registrert en så stor forskjell i sykefravær mellom kvinner og menn som nå. Kvinner har nå et sykefravær på 7,8 prosent, mens menn har et fravær på 4,5 prosent.

Og det er unge kvinner som er oftest sykemeldt. Menn i alderen 65-69 år har en nedgang i sykefraværet på hele 14,3 prosent, og har nå et lavere sykefravær enn kvinner i alderen 20-24 år. Blant kvinner i denne aldersgruppen økte sykefraværet med 11,3 prosent i samme periode.

Økning i lettere psykiske lidelser
Sykdommer i muskel- og skjelett er den vanligste årsaken til at folk blir sykmeldt. Mer enn en av tre sykmeldte har denne diagnosen. Fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008 gikk andelen tapte dagsverk mest ned for rygglidelser. Nedgangen var på 4,5 prosent. Samtidig økte antall tapte dagsverk på grunn av lettere psykiske lidelser med 7,8 prosent.

Størst økning i Aust-Agder
Aust-Agder har i løpet av det siste året en økning i sykefraværet på hele 9,3 prosent. Andre fylker med stor økning er Rogaland med 8,5 prosent og Vestfold med 7,7 prosent. Sykefraværet øker i alle fylker. Lavest økning er det i Finnmark, hvor sykefraværet økte med 1,7 prosent.

Her kan du sjekke ditt fylke (ekstern lenke til NAV)

Tre måneder fra fiasko
Det totale sykefraværet økte med nesten hele 5 prosent sammenlignet med 2. kvartal i fjor. Det betyr totalt krise for statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen har nå bare seks måneder på seg på å få ned sykefraværet og spare 2,5 milliarder kroner - slik de lovte i 2006.

Daværende LO-leder Gerd-Liv Valla tvang statsministeren i 2006 til å forkaste forslaget om at arbeidsgiverne og det offentlige skulle ta en større del av utgiftene ved sykefraværet.

NHO, LO og regjeringen ble i stedet enige om å fortsette avtalen som innebar en reduksjon av sykefraværet på 20 prosent i forhold til sykefraværsnivået i andre kvartal 2001, som da var 7 prosent, og dermed spare 2,5 milliarder kroner. Det vil i praksis si at regjeringen, LO og NHO må få sykefraværet ned til 5,6 prosent innen utgangen av året. Nå ligger sykefraværet på 6,8 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag