*Nettavisen* Nyheter.

Lærerne krever lønnshopp

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Norske lærerne vil ha 50.000 kroner mer de neste årene.

Fredag starter tarifforhandlingene i kommunal og statlig sektor. Det kan bli dyrt når det kommer til lærerne.

NA24 - din næringslivsavis

De siste årene har lærerne vært lønnstapere. Mens andre grupper fikk godt over fire prosent i fjorårets lønnsoppgjør, fikk lærerne bare 2,7 prosent og siden kommunene overtok lønnsansvar for lærerne fra staten i 2003, har lærernes lønnsutvikling hengt etter.

Vil ha snuoperasjon
- Vi vil ha en snuoperasjon som viser at kommunal sektor faktisk setter pris på de arbeidstakerne de har, med høy kompetanse, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Hun mener lærerne må få et lønnshopp de neste årene på rundt 50.000 kroner, for at lærerne ikke skal fortsette å være lønnstapere.

- Da vi var i staten, fikk vi et oppgjør som gjorde at vi kunne si at situasjonen var på bedringens vei. Men etter det har det stagnert, sier hun til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Alemendingen

Utdanningsforbundet er med i hovedsammenslutningen Unio, som i tillegg til lærerne også forhandler på vegne av forskerne, sykepleierne, politi og prester. De krever et betydelig lønnshopp. Unio har tidligere indikert rundt fem prosent. Det er et krav sykepleierne kaster seg på:

- Skal helsetjenesten være med i konkurransen om kompetansen, er et lønnstillegg på i overkant av 5 prosent til sykepleierne en rimelig investering, sier forbundsleder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund

Utelukker ikke streik
Samtidig møter LO, Akademikerne og YS forhandlingsmotpartene kommunene og staten. I fjor endte forhandlingene med at misfornøyde akademikere stakk fra forhandlingene og gikk rett ut i streik. De var ikke fornøyd med profilen, men etter alt å dømme forhindret det at LO gikk ut i storstreik i staten. Fagforbundet fikk nemlig lavtlønnsprofilen de krevde. Akademikerne er derimot ikke fremmed for at det kan bli streik igjen.

- Man vinner sjelden noe økonomisk der og da på å gå ut i streik. Men det er viktig for oss å synliggjøre at vi var villig til å sette makt bak kravene, og det er vi villig til å gjøre igjen. Jeg håper og tror at vi klarer å løse det denne gangen, men også nå er vi villig til å sette makt bak kravene, sier Curt A. Lier, Akademikernes forhandlingsleder for forhandlingene i staten.

De krever at lønnshullet mellom offentlig og privat ansatte akademikere må tettes, og at en større del av lønnspotten skal fordeles lokalt.

Har fire prosent
Kommunenes sentralforbund (KS) hevder at de ansatte i kommunene alt kan ta med seg en lønnsøkning på fire prosent, selv med et nulloppgjør i år. Det sørger det såkalte overhenget og lønnsglidningen fra i fjor for. I tillegg til et allerede avtalt tillegg fra 1. mai.

- Vi har gitt mye penger i 2007 allerede, som vi avtalte i 2006. Kommuneansatte har en lønnsvekst på fire prosent, selv om vi ikke gir noen verdens ting fra 1. mai, har forhandlingssjef i KS, Per Kristian Sundnes tidligere uttalt.

Det avviser Unio, og ifølge Helga Hjetland er det kun snakk om rundt 3,7 prosent. For lærerne er det snakk om mindre.

- Lærerne har ingen glidning, og mindre overheng enn de andre, fordi vi har fått mindre lokalt enn de andre, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.