RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KLAR FOR LANDSMØTE: Lan Marie Berg tar tog til landsmøte på Lillehammer, som går av stabelen i helgen.
KLAR FOR LANDSMØTE: Lan Marie Berg tar tog til landsmøte på Lillehammer, som går av stabelen i helgen. Foto: Halvor Ripegutu

Lan Marie Nguyen Berg: - Vi skal presse gjennom en beinhard klimapolitikk

Sist oppdatert:
Oslobyråden tror på tøffe tak hvis Miljøpartiet De Grønne kommer på vippen på Stortinget til høsten.

DOVREBANEN (Nettavisen): - Kommer vi på vippen på Stortinget i høst, skal vi gjøre det samme som det vi har gjort i Oslo, nemlig presse gjennom beinhard klimapolitikk. Det trenger Norge, sier Lan Marie Nguyen Berg til Nettavisen. 

Nettavisen møter Berg på toget på vei til landsmøte i Miljøpartiet De Grønne på Lillehammer. Der skal partiet  spikre partiprogrammet og samle troppene inn mot valget i høst.

Målet er at partiet skal komme over sperregrensen og på vippen på Stortinget, slik de er i Oslo. Gjør de det, vil de avgjøre om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminister etter valget. Dette er en drømmesituasjon for ethvert lite parti, spesielt når det er blokkuavhengig slik som MDG hevder å være.

- Vi har ikke hatt en klimapolitikk på 30 år. Vi har bare fokusert på å kutte utslippet i utlandet og ikke ta de kuttene som trengs i Norge, sier Berg.

Berg mener mangelen på norsk miljøpolitikk er i ferd med å bli et stort problem.

- Ikke bare ødelegger vi fremtiden på den måten, men vi tar heller ikke vare på økonomien og arbeidsplassene. I stedet satser vi på ting vi vet er utdaterte, som olje. Det vil vi kjempe for å få til når vi kommer inn med en stor gruppe på Stortinget, sier Berg.

MDG-Lan om bilfritt sentrum: - Myte at motstanden er så stor

Åpner for Høyre, ikke Frp

Berg er miljøbyråd i et rødgrønt byråd sammen med Arbeiderpartiet og SV. Hun er imidlertid ikke for at partiet hennes følger samme kurs på Stortinget.

-Vi skal gjøre det samme som vi gjorde i Oslo, nemlig samarbeide med de som skal vi oss mest mulig klimapolitikk. I Oslo var det Ap, men nasjonalt mener vi Ap og Høyre er like grå. De eneste vi ikke vil samarbeide med Frp, fordi vi har sett hvor dårlig klimapolitikk det blir med Frp i regjering.

- Hvor er det dere står så langt fra Frp?

- Frp er et kunnskapsfornektende ego-parti

- Ikke minst nettopp i klimapolitikken, hvor vi har en samferdselsminister (Ketil Solvik-Olsen (Frp) jour.anm) som bare bygger ut vei, vei, vei. Han tenker ikke at vi må redusere biltrafikken og få utslippene ned og ikke bare legge til rette for mer kø, sier Berg.

Tror ikke det blir påkjenning

- Mange av tiltakene dere har gjennomført i Oslo har vært kontroversielle, som bilfritt sentrum og begrensning av utbyggingen av E18. Hvordan vil det påvirke Stortingsvalget, tror du?

- Det som er så spennende er at selv om det har vært mye debatt i media om dette, så er oslofolk fornøyd med den politikken vi fører. De ønsker færrest mulig biler i sentrum og mer sykkelveier i stedet for parkeringsplasser. Det reflekteres kanskje ikke i den debatten som har vært i media det siste året, men jeg tror folk ser at vi har gjort det vi skulle gjøre og liker det, sier hun.

- Så du tror ikke Oslo kan bli en påkjenning nasjonalt?

- Det er klart at det har vært en svær debatt om det vi har gjort i Oslo, men vi gjør det folk i Oslo har ønsket seg lenge. Samtidig er det ikke sånn at vi mener at de grepene vi har gjort i Oslo, også passer i for eksempel Alta, selv om mange tror det, sier Berg.

Har du fått med deg denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere