RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leder i Venstre Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld.
Leder i Venstre Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Lang natts ferd mot budsjett

Vi er kommet enda et steg nærmere en enighet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide da partene gjenopptok forhandlingene i 02-tiden natt til fredag.

Alle de fire partiene var klare på at målet med møtet var at de skulle komme ut med en enighet i den andre enden, men ingen ville anslå hvor mange av nattens timer de ville komme til å trenge for å komme dit.

– Vi skal nå møte KrF og Venstre for å diskutere det endelige utkastet vi har med oss. Så håper jeg vi kan få diskutert og justert eventuelle uenigheter og få til en avtale, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland på vei inn til møtet.

Nye runder

Helleland sier det nå er snakk om finjustering, og understreker at alle partiene skal få sitt fotavtrykk på budsjettet.

– Jeg tror det nå går mot enighet. Vi har fått informasjon som gjør at vi er enda et skritt nærmere, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun fortsatt har en runde å gå med regjeringen, men uttalte sent torsdag kveld at hun så målstreken nærme seg.

Barnetillegget

Ifølge Dagbladet har slaget de siste timene blant annet dreid seg om barnetillegget til uføretrygdede.

Ifølge Vårt Land handler det trolig nå også om «mindre enkeltsummer» om ulike hjertesaker som må på plass for at KrF skal kunne bli helt fornøyd.

Målet for forhandlerne er å kunne presentere et helhetlig forslag til en framforhandlet avtale for partienes respektive stortingsgrupper fredag morgen. KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har bedt sin stortingsgruppe stå stand-by, og har innkalt til et tentativt gruppemøte fredag klokken 10. Venstre har innkalt sin gruppe til møte 09.30.

Bensinkrig

Fremskrittspartiets ufravikelig krav om at bensinavgiften skal ned paret med Venstres krav om et grønt skatteskifte, har vært en av de mest fastlåste temaene gjennom de snart tre uker lange forhandlingene.

Flere medier meldte torsdag at Venstre skal ha gått med på å ikke prisjustere bensinprisen neste år mot å få gjennom en rekke andre miljøavgifter, men Trine Skei Grande har ikke villet bekrefte dette.

Ifølge TV 2 skal regjeringen i løpet av dagen ha lagt på bordet en pakke med en rekke nye miljøavgifter. Etter det TV-kanalen erfarer, skal det blant annet ligge et tilbud på bordet om en nedgang i avgifter for hybridbiler på 300 millioner kroner, innføring av en elavgift på ett øre per kilowattime, innføring av en plast- og papirposeavgift, samt innføring av en mulig flyavgift.

KrF skal på sin side ha blitt hørt på kravet om en mer sosial skatteprofil på budsjettet, og de skal ha fått mer til familiene og på distrikt.

Knut Arild Hareide roste torsdag kveld regjeringen for å ha strukket seg langt for å komme KrF i møte når det gjelder sosial profil.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere