*Nettavisen* Nyheter.

Laster Devold for «krig»

Kristin Krohn Devolds ansvarsfraskrivelse har utløst en intern krig i Forsvaret, mener lederen i Offisersforbundet. Følg høringen av Devold på web-tv fra klokken 14.15.

04.03.05 13:32

Dersom Krohn Devold hadde tatt ansvar og gått av umiddelbart etter milliardsprekken ville man unngått striden som nå raser internt i Forsvaret, mener lederen i Norges Offisersforbund, Peter A.Moe.

- Ja, det ville vi ha gjort. Situasjonen nå er at Forsvarssjefen, sjefen for Forsvarsstaben og sjefen for POD står helt isolert i forhold til andre ledere i Forsvaret, sier Moe til TV 2 Nettavisen.

Statsråden har ved å legge skylden på ledelsen i Hæren og Forsvarets logistikkorganisasjon FLO ansvaret for at miljøet i Forsvaret er i ferd med å bli ødelagt, mener han. I den interne krigen inngår lekkasjer fra graderte dokumenter, kildejakt og skittkastning mellom de ulike stabene.

Til angrep
I dag kastet Forsvarsstabens sjef Svein Ivar Hansen seg inn i krigen på Forsvarssjefens side, og gikk til harde angrep mot Generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, som er avsatt etter overskridelsen.

Hansen slakter Hærens granskingsrapport om overskridelsene, og betegner den som lite troverdig og full av faktafeil.

Samtidig går generalmajor Egil Johansen, leder for Forsvarsstabens avdeling for personell, operasjoner og drift (POD) ut mot FLO. Johansen mener den avsatte lederen Erik Hernes må ta ansvaret for overskridelsene i FLO, selv om det nå er fastslått at store deler av FLOs underskudd på 544 millioner kroner er penger andre deler i Forsvaret skylder FLO.

- Det er stor forundring i resten av toppsjiktet over måten de håndterer situasjonen på, sier Moe.

Devold kjemper
Mens forsvarstoppene slåss seg i mellom uten at forsvarsministeren griper inn, kjemper hun for sitt eget politiske liv.

Høringen i dag kan ende med et mistillitsforslag fra Frp. Men før Frp-formann Carl I. Hagen trekker den endelige konklusjonen, vil han spørre partiets stortingsgruppe og fylkesledere om råd.

Her er programmet for den åpne høringen i Stortingets kontrollkomité:

  • 14.15 - 14.20 Åpning v/komitéleder Ågot Valle
  • 14.20 - 15.40 Statsråd Kristin Krohn Devold
  • 15.40 - 15.50 Pause
  • 15.50 - 17.10 Forsvarssjef Sigurd Frisvold
  • 17.10 - 17.25 Statsråd Kristin Krohn Devold

Høringen kan du følge gratis på web-TV

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.