*Nettavisen* Nyheter.

Leder VM i dårlig økonomistyring

Dette er et uvanlig grelt eksempel på feilslått økonomisk politikk.

07.08.07 22:49

(NA24-KOMMENTAR): Du trenger ikke å ha hatt mange timene med samfunnsøkonomi for å forstå hva som skjer når en stat bruker mye mer penger enn den får inn, og dekker underskuddet med seddelpressen. Da blir det hyperinflasjon.

Den eneste varige løsningen er å korrigere det underliggende problemet. Få inn mer penger, eller bruk mindre.

I den grad noen skulle være i tvil om dette, har Zimbabwe i det siste fungert som et slags laboratorium hvor all økonomisk lærdom er gitt på båten av en statsleder som åpent har uttrykt sin forakt for økonomer og deres teorier.

Mugabes løsning er priskontroll og politimakt mot dem som bryter linjen. Med en inflasjon som blir anslått å kunne nå 100.000 prosent innen nyttår, får denne kommandolinjen stadig mer absurde utslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

I sommer har Mugabe gjort et nytt forsøk på å stanse inflasjonen ved å kommandere kraftige priskutt i butikkene, og sende ut politi for å arrestere sabotørere og svartebørsbaroner.

Billigsalg
Den britiske avisen The Guardian rapporterer at dette medførte en heftig, men kortvarig, shoppingfest i det lutfattige landet, hvor en stadig større del av befolkningen sulter. Det var om å gjøre å kjøpe mens pengene ennå har verdi, og presidentens pålagte priskutt gjorde at butikkenes «tilbud» var uvanlig gode.

For eksempel ble elektronikkbutikker tvunget til å selge store tv-er for så lite som 250 kroner.

Bilforhandlere melder at representanter for myndighetene forsøker å presse dem til å selge biler til den offisielle valutakursen, som innebærer at 250 lokale dollar tilsvarer 1 amerikansk dollar. Men markedskursen er en helt annen, og i realiteten vil forhandlerne selge nye biler for rundt 400 kroner hvis de gir etter for presset.

Ingen bensin, ingen buss
Bensinstasjoner blir tvunget til å selge bensin billigere enn de får kjøpt den. Stasjoner som har forsøkt å stenge, er blitt åpnet med makt av politiet, og all bensinen er umiddelbart blitt utsolgt. Nå er bensin bare tilgjengelig på svartebørsmarkedet.

Det har ført til at det er få busser på gatene. De som er igjen har åpenbart problemer med å betale for svartebørsbensin, og noen av bussjåførene har nektet å sette ned billettprisen. Disse blir dratt for retten, og får bøter på en million Zimbabwe-dollar per passasjer, melder den regjeringsvennlige avisen The Herald.

Tomme brødkurver
The New York Times melder nå at basismatvarer som brød og maismel er borte fra butikkhyllene, i det som tidligere var en av Afrikas ledende matprodusenter.

Dette skjer til tross for at en av landets visepresidenter, Joseph Msika, for et par uker siden gjorde det klart at: - Vi vil ikke tillate tomme butikkhyller.

Zimbabwe er et uvanlig grelt eksempel på konsekvensene av feilslått økonomisk politikk. Det er ikke alt økonomer sier som er like lurt, men noe av det mest grunnleggende kan det være verdt å lytte til, også for stormannsgale statsledere.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Hurra for børsfallet
Det lukter Asia av Afrika
1028 økonomer advarer
Hva er riktig lederlønn?
Bråk på sommerbeitet
Lys utsikt, dyster børs
Strømmen av innvandrere
Liten effekt av u-hjelp
Endelig kvitt futen
Kinesisk nudelkrøll

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.