RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Justisminister Anders Anundsen (Frp)
Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: Torstein Bøe (NTB Scanpix)

Lettere å utvise utilregnelige personer

Sist oppdatert:
Utlendinger som er dømt til tvungen omsorg eller tvungent psykisk helsevern, skal lettere kunne sendes ut av landet. Bare Miljøpartiet De Grønne motsetter seg regjeringens forslag.

- Med dagens regelverk er det ekstremt vanskelig å returnere utlendinger som er utilregnelige. Nå gjør vi noe med det, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Gjerningsmannen i den såkalte trikkedrapssaken fra 2004 så vel som mannen som drepte bussjåfør Audun Bøland i Valdres i 2003, ble kjent utilregnelige og idømt tvungent psykisk helsevern. Begge var utenlandske statsborgere.

- Det er ingen rimelighet i at personer som skal returneres til hjemlandet, ikke blir returnert. Derfor slår vi fast at utlendingslovens returbestemmelser nå skal gå foran lov om psykisk helsevern, tilføyer han.

Flere tilfeller

Miljøpartiet De Grønne går som eneste parti på Stortinget imot regjeringens forslag.

- Vi føler oss ikke trygge på at menneskene vi her snakker om, vil få god nok oppfølging i hjemlandet sitt. Norge har bedre forutsetninger for å hjelpe dem enn de aller fleste land, sier MDGs Une Aina Bastholm til NTB.

Vararepresentanten var alene om å reise seg og stemme nei i stortingssalen da lovforslaget var oppe til første gangs behandling 17. mars.

- Forslaget virker først og fremst å være motivert ut ifra et ønske om å kvitte seg med folk framfor å tilby hjelp, sier hun.

Justisministeren avviser innvendingen og slår fast at det vil bli foretatt en vurdering i hvert enkelt tilfelle om utvisning er det rette.

Store kostnader

Ifølge Justisdepartementet blir utlendinger som er idømt tvungent psykisk helsevern, ofte sittende lenger enn nødvendig i institusjon.

- Dette påfører helsevesenet store kostnader og er heller ikke ubetinget til den særreaksjonsdømtes fordel. Den domfelte bør derfor hjemsendes dersom det totalt sett kan skje på en god måte. I denne vurderingen inngår både hensynet til den domfelte, det norske samfunnet og det samfunnet vedkommende skal tilbakeføres til, framholdes det.

Dersom den utviste vender tilbake til Norge, vil særreaksjonen umiddelbart bli gjenopptatt, opplyser Anundsen.

- Utilregnelige utlendinger som er utvist fra landet, skal ikke kunne vende tilbake til Norge og gå fritt omkring på gaten. I stedet skal de overføres til helsevesenet før de eventuelt sendes ut på nytt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere