RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Libya-tvilen brer seg på Stortinget

USIKKER: Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete er ikke lenger sikker på at det var riktig av Norge å delta i NATO-operasjonen i Libya i 2011. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
USIKKER: Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete er ikke lenger sikker på at det var riktig av Norge å delta i NATO-operasjonen i Libya i 2011. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Både Senterpartiet, Venstre og SV har begynt å tvile på om det var riktig av Norge å delta i NATOs militæraksjon i Libya, som nærmest har kollapset etter krigen i 2011.

Et samlet Storting mente for fire år siden det var riktig å delta i militæraksjonen. Norge var et av landene som slapp flest bomber over Libya før opprørere med NATO-støtte styrtet og drepte diktatoren Muammar Gaddafi.

Siden den gang har ulike væpnede grupper kjempet om makten, og IS har erobret et betydelig område. Massakren på en strand i Tunisia i forrige uke er ett av en rekke terrorangrep hvor gjerningsmennene trolig har fått trening i Libya.

Fakta: Libya-krigen i 2011

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Borgerkrig brøt ut mellom opprørere og regjeringsstyrker i Libya under den arabiske våren i 2011.

* Etter at diktatoren Muammar Gaddafi truet opprørerne og deres tilhengere i byen Benghazi, mente flere vestlige politikere at det var fare for et folkemord.

* Etter et vedtak i FNs sikkerhetsråd om beskyttelse av libyske sivile med alle nødvendige midler, iverksatte NATO en militæroperasjon.

* Kampfly fra Norge og en rekke andre NATO-land ble sendt til Libya for å håndheve flyforbudssonen over landet. I praksis fikk opprørerne støtte fra NATOs luftstyrker.

* Norges F-16-fly ble hentet hjem noen måneder før Gaddafi ble styrtet og drept.

* Ulike væpnede grupper har kjempet om makten i Libya helt siden Gaddafis fall. Situasjonen har forverret seg det siste året.

* Fredssamtaler mellom Libyas to konkurrerende nasjonalforsamlinger har pågått i lang tid, foreløpig uten å bære frukter. FN håper partene snart blir enige om en foreløpig fredsavtale.

(Kilder: NTB, Reuters)

(©NTB)

Fra den libyske kysten forsøker tusener av desperate båtflyktninger å krysse Middelhavet. FN håper partene i landet snart blir enige om en fredsavtale, men det er usikkert hvilken reell betydning den kan få.

– Basert på det vi visste i 2011, var det riktig å delta i militæroperasjonen i Libya. Sett i ettertid kan man stille spørsmål ved om det var rett, sier Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

– Preget av kaos
Opprørsgruppene som styrtet Gaddafi, har senere rettet våpnene mot hverandre, påpeker Navarsete

– Nå er Libya preget av kaos, fastslår Sp-representanten som var partileder og minister da den rødgrønne regjeringen sendte jagerfly til landet. I dag sitter hun i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande minner om at konsekvensene kunne blitt svært alvorlige også hvis NATO ikke hadde grepet inn i Libya. Likevel er hun usikker på om det var riktig av Norge å delta i operasjonen, som ble iverksatt etter et FN-vedtak om beskyttelse av libyske sivile med alle nødvendige midler.

– Det blir for arrogant å si skråsikkert det ene eller andre, framholder hun.

Rasmus Hansson fra De Grønne vil ikke spekulere på hva han hadde ment om saken hvis han hadde sittet på Stortinget for fire år siden. Knut Arild Hareide ønsker ikke å uttale seg om KrFs støtte til operasjonen.

SVs landsmøte gjorde tidligere i år følgende vedtak: “FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libyakrigen ble et eksempel på».

Ser konsekvensene
To av de tre tidligere regjeringspartiene som sendte norske F-16-fly til Libya, er dermed usikre på om avgjørelsen var riktig – sett i lys av det vi vet om landet i dag.

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre nøyer seg med å fastslå at det var riktig å delta basert på informasjonen man hadde i 2011. Han peker særlig på FN-vedtaket om å beskytte libyske sivile.

– I ettertid ser vi konsekvensene, og dette må vi ta med oss videre til neste beslutning, sier Støre til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere gjort det klart at hun ikke mener det var galt å bidra i operasjonen. Og Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik sier han ikke har sett noe som tyder på at Libya-beslutningen var feil.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som var statsminister i 2011, sa nylig til NTB at forsvarsalliansen “gjorde jobben sin» i Libya.

– Mulig å forutse
Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen har fortalt at den rødgrønne regjeringens beslutning om å delta ble tatt i all hast over telefon.

Etter hvert innrømmet USA og flere europeiske land at målet var å styrte Gaddafi, og de norske flyene ble hentet hjem før diktatoren ble drept.

Flere norske eksperter advarte mot operasjonen da den ble iverksatt. Statsviter Øyvind Østerud har uttalt at «et minimum av kunnskap » om Libya var nok til å forutse sammenbruddet etter Gaddafis fall. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere