*Nettavisen* Nyheter.

Lik lønn settes på prøve

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.

Hun fikk 313.000 kroner i lønn – han 396.000. I dag settes loven om likelønn på prøve.

25.01.07 09:13

Loven om likelønn blir for første gang satt på prøve i dag. Norske kvinner tjener i gjennomsnitt 15 prosent mindre enn menn per time.

- Det er uhørt at dette skjer i likestillingslandet Norge, sier likelønnskommisjonen til Kanal 24.

Hør saken fra Kanal 24 her

Berit Bjerg er ansatt som konsulent i Aftenposten. Hun skal få sin sak opp i Likestillings- og diskrimineringsnemnda i dag. Dette er en sak hun har kjempet for i flere år.

I 2005 sendte Bjerg en klage om lønnsdiskriminering til Likestillingsombudet. De fattet vedtak i mars 2006, hvor hun fikk medhold, og saken var klar; Aftenposten hadde brutt likestillingsloven. videre ble saken klaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som behandler saken i dag.

Lik lønn for arbeid av lik verdi
Berit Bjerg mener hun utfører arbeid av samme verdi som en av typograf i samme avis, men lønnene deres sier noe annet. Nærmere 80.000 kroner skiller dem. Hun hadde en årslønn på 313.000 og han en lønn på 396.000. Hun er medlem i Handel og kontor, mens han er medlem i Norsk Grafisk Forbund.

Saken reiser prinsipielt viktige spørsmål om likestillingslovens bestemmelse om likelønn. Særlig fordi forskjellen i lønn her skyldes at de to lønnes etter to ulike tariffavtaler - en kvinnedominert tariffavtale og en mannsdominert tariffavtale.

Saken er prinsipielt viktig for alle kvinner, mener Bjerg, og sier til Kanal 24 at dersom hun vinner frem i dag, kan dette bety at flere kvinner i Norge med loven i hånden kan kreve like høy lønn som menn for arbeid av lik verdi.

Lovendring
Loven ble endret i 2002 for nettopp å gjøre det mulig å sammenligne lønna til to arbeidstakere i ulike fag og ulike tariffer.

- Dette er første gangen loven blir testet - det er nå vi finner ut om lovbestemmelsen er sterk nok, sier Anne Enger, leder av Likelønnskommisjonen til Kanal 24. Dersom Berit Bjerg vinner frem med sin sak burde det oppmuntre flere kvinner til å reise likelønnssaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.