*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug: - De som skal få familien sin til Norge, må greie å brødfø dem selv

KONTROVERSIELT: Av de mest kontroversielle forslagene fra regjeringen og Sylvi Listhaug (Frp) er å stramme inn retten til familiegjenforening og kravet om fire års arbeid eller utdanning i Norge. Foto: (Justis- og beredskapsdepartementet)

Statistisk sentralbyrå vil ikke gå god for Listhaugs påstand om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere.

10.02.16 09:56

Familiegjenforening kan i praksis bety en dobling av antallet innvandrere, mener regjeringen. Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier hovedpoenget er at man klarer å brødfø sin egen familie.

Høringsfristen for regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken gikk ut tirsdag, og et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening og kravet om fire års arbeid eller utdanning i Norge.

Sylvi Listhaug (Frp) har i høringsuttalelsen pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, selv om hun til NRK sier at dette kun er et anslag og at det er variasjoner fra år til år.

– Hovedpoenget vårt er å sørge for at vi strammer til familiegjenforening fordi dette er et punkt som innebærer at det kommer mange flere til Norge enn bare dem som er asylsøkere, sier Listhaug.

– Poenget vårt med å stramme til er at de som skal få familien sin til Norge, må greie å brødfø dem selv, sier Listhaug og peker på at regjeringen i høst hadde et bredt stortingsflertall i ryggen som ønsket å stramme inn nettopp dette området.

Har ører

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå.

– Da er selvfølgelig det et punkt vi vil se på. Det er nettopp derfor vi har høringsrunder, så vi kan få innspill, sier Listhaug.

Når regjeringen nå skal saumfare høringssvarene, lover Listhaug at hun vil lytte.

– Jo, da. Jeg har to ører og hører forholdsvis godt, så det skal jeg nok gjøre. Samtidig er det slik at mange av høringsuttalelsene slipper å ta hensyn til det faktum at vi må tenke langsiktig på vegne av landet. Vi må ha en bærekraftig innvandringspolitikk som også bidrar til å begrense tilstrømmingen til Norge framover, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

VED TIL BÅLET: – Det er ingen tvil om at Sylvi Listhaug har vært med på å nøre opp under en debatt med det vi vil kalle ytterliggående uttalelser, sier Venstres Ola Elvestuen. Foto: (Venstre)

Ytterliggående uttalelser

Venstres Ola Elvestuen er blant dem som har vært kritisk til den ferske innvandringsministerens ordbruk i asylsaken. Han savner en statsråd som uttaler seg med basis i det brede politiske forliket på Stortinget.

– Det er ingen tvil om at Sylvi Listhaug har vært med på å nøre opp under en debatt med det vi vil kalle ytterliggående uttalelser, som at man ikke skal bære folk på gullstol inn i landet, og er man ikke redd nå, så lyver man. Dette er en retorikk som skaper veldig stor uro, sier Elvestuen.

– Jeg mener som politiker at det er viktig å snakke et språk som folk forstår, å ta folk på alvor. Å ha en realistisk tilnærming til disse spørsmålene har jeg hatt og kommer også til å ha i tiden framover, er Listhaugs svar på kritikken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag