OSLO (Nettavisen): - Det er kyniske menneskesmuglere som står bak. De jeg har snakket med forteller hvordan flyktninger og migranter blir sendt ut i dårlige og overfylte farkoster med for lite bensin til å nå land og for lite drikke. Det spekuleres i at kystvakten raskt skal plukke dem opp, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på telefon fra Sicilia i Italia.

Les også: Her ser du asylnedgangen - slik forklarer UDI raset

Den siste uken har vært den dødeligste siden april 2015 utenfor kysten av Libya med 700 omkomne, ifølge FN.

2443 døde eller savnet

Så langt i 2016 har det kommet 203.973 migranter og flyktninger sjøveien til Europa. 2443 er døde eller savnet i Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM).

Møte med italiensk kystvakt

Tirsdag hadde Listhaug møte med den italienske kystvakten. Onsdag skal hun ha møte med den italienske innenriksministeren. Mandag møtte hun mannskapet og fikk en omvisning om bord på det norske «Siem Pilot», som siden juni i fjor har reddet over 19.000 mennesker i Middelhavet. Den siste måneden har mannskapet om bord reddet 2100.

Venter 800.000

Etter besøket sier Listhaug at hun har inntrykk av at det er mange økonomiske migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa. Mange av dem er enslige mindreårige. Mange reiser ut fra Libya, og Italia merker et stort trykk. Det er anslått at så mange som 800.000 flyktninger oppholder seg i Libya og mange ønsker å reise til Europa.

Bekymret for situasjonen ute i Europa

Hjemme i Norge har antallet asylankomster stupt siden i vinter. Den siste måneden kom det 194 asylsøkere til Norge. I mai fjor var tallet 1225. Ikke siden 1990-tallet har det kommet færre asylsøkere til Norge.

Sylvi Listhaug advarer likevel mot å slå seg til ro med denne utviklingen og sier hun er bekymret for at situasjonen ute i Europa igjen kan komme til å legge press på Norge.

Les også: Nye innvendinger mot Listhaugs asylpakke

- Naivt å tro at faren er over

- Økt grensekontroll inn til Norge og våre naboland har hatt mye å si, men det er også viktig hva slags signaler Norge sender ut i verden når det gjelder asylpolitikk. Norske Frontex-offiserer forteller til meg at Norge ikke lenger oppfattes som et spesielt attraktivt land å søke asyl i etter de tydelige signalene som regjeringen har sendt ut, og det er merkbart færre som ønsker seg til Norge. Nå skal Stortinget behandle regjeringens forslag til innstramminger, og min bekymring er at de andre partiene på Stortinget nå lener seg tilbake og er naive nok til å tro at faren er over. Arbeiderparetiet foreslår for eksempel en mindre streng familiegjenforeningspolitikk enn det Sverige har. Når vi ser hvilke tilstander som er i Sverige, er det grunn til uro. Behovet for innstramminger i asylpolitikken er like stort nå, som før jul da nær alle partier var enige om dette. Jeg tror ikke presset mot Europa vil avta, sier Listhaug til Nettavisen.