RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Listhaug var «saksbehandler» i Drammen kommune

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sylvi Listhaug har vært med på å utarbeide saker som skulle til politisk behandling i Drammen kommune.

Da Listhaug jobbet som rådgiver i konsulentselskapet First House, hadde hun Drammen kommune som kunde, skriver Drammens Tidende.

Listhaug er nå landbruksminister for Frp i Solberg-regjeringen. Blant arbeidsoppgavene hun hadde i First House, var å komme med innspill til rådmannens saksframlegg til politikerne i Drammen.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, reagerer sterkt:

- Helt hårreisende
- Å få en profesjonell PR-rådgiver til å skrive et saksframlegg som skal vedtas i et politisk organ, er jo helt hårreisende, sier han.

Aps gruppeleder i Drammen, Masud Gharahkhani, er ikke overraskende enig med sin partifelle:

- Det er jo veldig spesielt å sende et kommunalt dokument til et lobbyfirma for forhåndsgodkjenning. Det er ganske alvorlig og forteller mye om hvordan ting har foregått i Drammen, sier han.

Kommunen tvunget til å frigi dokumenter
Drammen kommune hyret våren 2013 inn First House for å hjelpe seg med å påvirke Vestre Viken til å velge Drammen som vertskommune for nytt sykehus. Kommunen har forsøkt å holde detaljer om samarbeidet hemmelig, men har blitt tvunget til å offentliggjøre dokumenter.

I går påla Fylkesmannen i Buskerud kommunen å frigi to dokumenter etter at Drammens Tidende hadde klaget på hemmeligholdet.

Det ene dokumentet viser hvordan Sylvi Listhaug har kommet med innspill til et saksframlegg som skulle opp til politisk behandling i bystyre og formannskap. Våren 2013 skulle Drammen kommune gi en høringsuttalelse til Vestre Vikens utviklingsplan.

Planen var svært avgjørende for hvordan det fremtidige sykehustilbudet i Nedre Buskerud skulle bli.

Ordrett gjengitt i saksframlegg
E-posten Listhaug har sendt til Drammen kommune viser at den daværende First House-rådgiveren kom med mange endringsforslag til rådmannens utkast. En del av forslagene finner man ordrett igjen i det endelige saksframlegget, som ble vedtatt av bystyret i mai.

Sylvi Listhaug ønsker ifølge kommunikasjonsavdelingen i Landbruksdepartementet ikke å kommentere saken. Rådmann i Drammen, Osmund Kaldheim, har ikke besvart Drammens Tidendes anmodning om et intervju.

Les flere saker i Drammens Tidende

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere