*Nettavisen* Nyheter.

LO krever kvinne-tillegg

LOs representantskap krever et høyre lønnstillegg for kvinner enn for menn neste år.

17.02.06 08:47

LO la torsdag fram sitt lønnskrav for 2006. Kravene er følgende:

«¿ Generell forbedring av kjøpekraften.

¿ Garantiordninger og særskilte tillegg til lavlønte.

¿ Likelønnsprofil på lokale og sentralt avtalte tillegg, blant annet ved mer enn forholdsmessig andel til kvinner der slik styring er mulig.

I de enkelte områdene gjøres prioriteringer til fordel for grupper som systematisk over tid er blitt hengende etter i lønnsutviklingen».

Dermed har LO-leder Gerd-Liv Valla fått gjennomslag for sitt krav, til tross for at hun har vært sengeliggende de siste ukene etter at hun falt på ski.

LO peker på at kvinner har rundt 15 prosent lavere lønn enn menn i gjennomsnitt.

- Firer ikke på AFP
Representantskapet gjør det også klinkende klart at de står fast ved sitt krav om en videreføring av AFP (avtalefestet pensjon).

- LO kongressens absolutte forutsetning for en pensjonsreform var at AFP opprettholdes. Uten denne muligheten, vil pensjonsreformen være et usosialt prosjekt som rammer de med belastende jobber og relativt lav lønn, heter det i pressemeldingen fra LO.

Staten bidrar i dag til at ordningen både ved at AFP-pensjonistene får opptjening i folketrygden, og at ved de får skattefordeler. I den gjeldende avtalen ligger inne at statens bidrag for 62- og 63-åringer skal revurderes i år. Skattefordelene utløper fra januar neste år hvis det ikke fattes et nytt stortingsvedtak.

Ikke noe prosentkrav
LO sier ikke noe konkret om hvor stor lønnsvekst de krever i prosent, men vil også i år legge seg på en moderat linje samtidig som de krever økt kjøpekraft. Men det er bare hvis det ikke blir stor renteoppgang.

- Med et anslag for prisstigningen på to prosent, vil en lønnsvekst på linje med handelspartnerne være forenlig med en forbedring av kjøpekraften for de fleste grupper, heter det i pressemeldingen.

- Mer for lang utdanning
LO krever også at LO-grupper skal få større uttelling for lang utdanning.

- Bedre utdanningsfinansiering med vekt på økt stipendandel vil også bedre situasjonen. LO går fortsatt inn for en politisk styrt, lav og forutsigbar studielånsrente, mener LO.

Dessuten krever LO økt fradrag for fagforeningskontigenten.

I løpet av våren skal 1,5 millioner arbeidstakere i hele 68 forbund forhandle fram lønns- og arbeidsforhold for de neste to årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.