RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO truer med streik

LO-topper stoler ikke på regjeringen.

Til jul skal et utvalg bestående av fagforeningstopper, næringslivet og regjeringen komme frem til en ny løsning med avtalefestet pensjon (AFP). Men flere LO-topper NA24 har snakket med frykter at løsningen regjeringen skisserer vil bli for dårlig. Det kan ende med streik til vårens lønnsoppgjør.

NA24 - din næringslivsavis

- Det som ligger i Stortingsmelding nummer fem fra regjeringen er at AFP skal tilpasses den nye pensjonsreformen. Det skal lønne seg å arbeide. Ut fra det kan man lese at ordningen blir dårligere, sier leder for LO-forbundet El og IT, Hans O. Felix, til NA24.

Neppe godt nok resultat
LO-toppen er forholdsvis optimistisk på at de tre partene skal komme i mål til slutt, men mener det er nødvendig å legge et press på regjeringen for å få til en tilfredsstillende løsning.

- Forhandlingene skal sluttføres til årsskiftet, og jeg tror ikke at det resultatet de kommer med er godt nok, sier han.

Der har han støtte fra LO-kollega i Industri Energi, Leif Sande. Ifølge ham er det veldig motstridende meninger om ordningen mellom regjeringen og fagbevegelsen.

- Jeg kan ikke fatte at de kan komme frem til en modell som vi kan akseptere i det hele tatt. Til det er avstanden for stor. Regjeringen har en fundamentalt forskjellig oppfatning av dette enn oss, sier Leif Sande, som ikke tror utvalget kommer frem til en tilfredsstillende løsning.

Vil ha en annen profil
- Regjeringen vil ikke bare ha en billigere løsning. De vil ha en løsning som det er en fundamentalt annen profil på, sier han og viser til at slik ordningen er nå får AFP-pensjonister like mye som de som velger å jobbe til de blir 67. Den løsningen regjeringen har skissert tilsier at du får mer, jo mer du jobber.

Da LO engasjerte seg i forhold til stortingsvalget i 2005 stilte LO en rekke spørsmål til partiene. Dette med avtalefestet pensjon ble rangert som en av de viktigste tingene. En løsning på AFP ligger fortsatt på vent.

- Hvis de ikke får det godt nok resultat i løpet av året, må det bli en del av tariffen neste år og det skal ikke bare være en sandpåstrøing av det som måtte komme frem. Dette må inn i tariffoppgjøret slik at man får forhandlet det ferdig der, sier Felix.

- Verdt en streik
- Er AFP verdt en streik?

- Selvfølgelig, sier Felix.

- AFP er helt grunnleggende. Jeg har ikke hørt noe annet enn at vi er villige for å streike for AFP, sier Leif Sande.

Leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, forteller at hun har tro på at de skal komme frem til en løsning, men mener det er viktig at LOs medlemmer får muligheten til å si sitt. Derfor må forslaget ut til uravstemning i forbindelse med tariffoppgjøret.

- Vi må få et ja fra medlemmene. Ellers blir det streik, sier hun til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere