Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO vil gjøre au pairer til ordinære arbeidstakere

VIL SIKRE RETTIGHETER: - Det viktigste for oss er at au pairene blir definert som arbeidstakere, sier LO-leder Gerd Kristiansen.
VIL SIKRE RETTIGHETER: - Det viktigste for oss er at au pairene blir definert som arbeidstakere, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: (Arbeiderpartiet)
Slik vil LO-leder Gerd Kristiansen hindre at au pairer i Norge utnyttes.

OSLO (Nettavisen): - Det viktigste for oss er at au pairene blir definert som arbeidstakere. Det kan vi få til gjennom at politikerne henter en ILO-konvensjon som regulerer arbeid i private hjem opp av skuffen og ratifiserer den, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Nettavisen.

Medieomtale i helgen om krav og arbeidsforhold for au pairer i Norge fikk LO-lederen til å uttale overfor VG at myndighetene må vurdere forbud.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum gikk i sin blogg tirsdag ut og advarte LO mot å gå inn for en forhastet løsning som vil ramme 3000 unge jenter i Norge. Han tok til orde for en særordning som sikrer hushjelpenes rettigheter som arbeidsinnvandrere.

Les Stavrums blogg: LO-krav rammer unge kvinner

Nå sier Kristiansen at hun vil oppnå det samme som Stavrum tar til orde for og at verktøyet allerede ligger klart.

Den aktuelle ILO-konvensjonen har nummer 189 og ble vedtatt på ILO-kongressen i 2011. Erna Solbergs regjering har lagt den inn i statsbudsjettet for 2014-2015, slik at det bare gjenstår å ratifisere den.

På denne måten mener LO-lederen at de som kommer som au pairer til Norge lettere kan kreve sine rettigheter. ILO-konvensjonen regulerer blant annet hva som er mininum når det gjelder betalt årlig ferie, fritid og avlønning. Utover dette må de som jobber som husjelper i private hjem sikres grunnleggende rettigheter gjennom eksisterende lovverk, mener LO. De vil da få et minimum av rettigheter beskyttet gjennom ILO-konvensjonen, og så er det opp til politikere å bygge på.

- Vi snakker om akkurat det samme, det er bare et spørsmål om hvordan man oppnår det man ønsker, sier Kristiansen om utspillet fra siviløkonom Mathilde Fasting i tankesmien Civita og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

Les også: Au pairer bør bli arbeidsinnvandrere

Flere land har allerede ratifisert ILO-konvensjonen, blant dem Finland, Tyskland og Irland.

SE KART: Dette er landene som så langt har ratifisert ILO-konvensjon nummer 189

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!