RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO vil stenge grensen for kroater

(Arbeiderpartiet)
LO ber regjeringen begrense innvandring fra EUs nye medlemsland.

Når Kroatia blir EU-medlem fra 1. juli, ønsker LO en overgangsordning som skal gjelde i sju år.

Årsaken til LOs motstand er at innvandring fra lavkostland presser norsk arbeidsliv, skriver Vårt Land.

Det er erfaringene fra innlemmelsen av ti østeuropeiske land i 2004 og 2007 som har gjort LO skeptiske. Norges tilknytning til EU via EØS-avtalen gir fri flyt av arbeidskraft også inn til Norge.

Overgangsordningen som LO i et brev til den rødgrønne regjeringen i forbindelse med et høringsutkast ønsker innført, vil føre til at Norge i inntil sju år kan stenge grensene for kroater. De vil dermed ikke få de samme mulighetene som andre EU-borgere.

- Vi ber om en overgangsordning for å ha kontroll. Arbeidstakerne skal komme hit under skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, og ikke risikere å bli utsatt for sosial dumping, sier Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO.

Han får ingen støtte fra arbeidsgiverhold. I høringen har både NHO og Virke argumentert med at en overgangsordning bare vil føre til en økt papirmølle. Organisasjonene viser også til at erfaringene fra EU-utvidelsen i 2004 viser at slike ordninger ikke fører til noen begrensning i arbeidsinnvandring.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere