*Nettavisen* Nyheter.

Loven hærsjefene kan ha brutt

Det er tjenestemannslovens § 20 som regulerer offentlige ansattes mulighet til å motta gaver. Her er lovteksten.

«Ingen embets- eller tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenestlige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta. Overtredelse kan medføre ordensstraff eller avskjed. »

Slik lyder tjenestemannslovens § 20, som regulerer offentlige ansattes mulighet til å motta gaver eller andre ytelser. Det er denne loven de tre hærsjefene som i august i fjor mottok en gratis laksetur fra en forsvarsleverandør, kan ha brutt.

Loven er nå under revidering, og er foreslått endret med en ny paragraf som ytterligere strammer inn mulighetene for å motta ytelser fra potensielle leverandører.

En vurdering av loven innebærer selvfølgelig hva man legger i begrepet «...å påvirke hans tjenestlige handlinger». Selv om det ikke gis noe endelig svar, berører lovens forarbeid noe av denne problemstillingen.

«Mange momenter må trekkes inn i en vurdering av hvorvidt en ytelse rammes av forbudet i paragrafen. Dersom ytelsen er av en viss verdi, vil normalt ytelsen rammes av forbudet. Som eksempler på ytelser som åpenbart faller utenfor, har man gjerne nevnt gjenstander av mindre verdi og normale blomstergaver. Videre vil tjenestemenn som utøver kontrollerende eller dømmende funksjoner lettere komme i konflikt med forbudet enn andre tjenestemenn»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag