*Nettavisen* Nyheter.

Lover billigere fly i nord

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Regjeringen lover billigere flybilletter i Finnmark og Nord-Troms neste år.

15.08.06 13:00

- Maksimalprisene flyselskapene kan ta, vil bli redusert med 20 prosent fra 1. april 2007, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete. I praksis betyr dette at en billett som i dag har en makspris på for eksempel 3000 kroner maksimalt vil kunne koste 2400 kroner, men det kan også bli langt billigere.

- Betyr mye
Det er i forbindelse med utlysing av nytt flyruteanbud for Finnmark og Nord-Troms at samferdselsdepartementet vil redusere maksimalsatsene med 20 prosent.

- Det betyr mye for folk og næringsliv at det er enkelt og rimelig å reise internt i regionen, så vel som til og fra landsdelen. Dette har vært en viktig sak for regjeringen, og det er ett eksempel på hvordan vi fører en mer aktiv politikk for utvikling av nordområdene, sier Liv Signe Navarsete.

- Men vi håper jo at prisene vil gå ytterligere ned. Lavere priser vil jo gi flere reisende, og dette må jo flyselskapene som vil være med i anbudsrunden ta høyde for, sier Navarsete til TV 2 Nettavisen. Hun understreker at avstandene her er så store at fly ofte er eneste mulighet. Eksempelvis er det, i luftlinje, omtrent like langt mellom Alta og Vardø som det er er mellom Oslo og Stavanger.

Bestemmer makspris
Samferdselsdepartementet stiller krav til rutedriften på anbudsrutene, og bestemmer blant annet den maksimale billettprisen flyselskapene kan ta på hver rutestrekning. De siste årene har billettprisene på kortbanenettet blitt økt i takt med konsumprisindeksen, mens prisene på kommersielle flyruter har gått ned. Regjeringen vil i den kommende anbudsutlysningene bidra til å utjevne denne skjevheten, skriver departementet i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Bare nye
Samferdselsdepartementet vil om kort tid lyse ut driften av regionale flyruter på strekninger i Finnmark og Nord-Troms. Flyselskap i alle EØS-land blir invitert til å levere anbud. Prisreduksjonen vil foreløpig bare gjelde de nye anbudskontraktene for ruter i Finnmark og Nord-Troms. I resten av landet skal konsesjonene først lyses ut på nytt om tre år.

Regjeringen vil måtte kompensere for inntektstap for flyseselskapene, men Navarsete vil ikke ut med stipulert prislapp.

- Det skal ikke være kjent for tilbyderne hva vi regner med dette vil koste, og det er også umulig å si før anbudene ligger på bordert, sier hun. Hun vil heller ikke ut med om det kan være akutelt å gjøre liknende andre steder i landet når anbudene her skal lyses ut på nytt om tre år.

- Det får tiden vise, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.