*Nettavisen* Nyheter.

Lover færre korridorpasienter

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen lover færre korridorpasienter ved sykehusene.

23.09.08 07:32

(Oslo) – Jeg har tro på at den nye samhandlingsreformen vil bidra til å redusere antall korridorpasienter ved norske sykehus, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Han lover at korridorpasienter skal være unntaket og ikke regelen ved norske sykehus.

– Dette er altfor passivt. Mitt inntrykk er at helseministeren bare toer sine hender og ber oss vente til april, sier Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-representanten har tatt opp saken med helseministeren og etterlyser en tiltaksplan.

– Korridorpasienter er et særnorsk fenomen i Vest-Europa og går ut over pasienters verdighet og personvern pluss brannsikkerheten på sykehusene, sier Nesvik.

2,6 prosent
Statistikk for årets fire første måneder viser at det i gjennomsnitt var 272 korridorpasienter hver dag ved norske sykehus. Dette tilsvarer 2,6 prosent av antall sengedøgn. De siste fem årene har andelen av korridorpasienter holdt seg stabilt mellom to og tre prosent.

– Tallet er for høyt, svarer helseministeren i brevet til Nesvik.

Helseministeren har lovet å legge fram en såkalt samhandlingsreform til våren. Sykehusene og kommunene må samarbeide bedre om utskrivingsklare pasienter, er budskapet.

– Tall tyder på at utskrivningsklare pasienter står for 100.000-150.000 liggedøgn i året i norske sykehus. En stor andel av disse havner i korridor i påvente av å komme seg ut av sykehuset, skriver helseministeren.

800 millioner
Han poengterer at disse ekstra liggedøgnene koster samfunnet opp mot 800 millioner kroner i året.

– Jeg har sett eksempler på gode samhandlingsprosjekter i Søbstad, Stjørdal, Mo i Rana og Alta, forteller Hanssen. Det dreier seg om tiltak som bidrar til at pasientene får hjelp på riktig nivå, det være seg legehjelp eller rehabilitering.

– Dette er best for alle parter – ikke minst for pasienten, og vil være til hjelp for å redusere antall korridorpasienter, konkluderer Hanssen.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt sykehusene om å iverksette ytterligere tiltak for å redusere antall korridorpasienter.

Øyeblikkelig hjelp
– Utfordringen med korridorpasienter er størst ved de store universitetssykehusene. Dette skyldes til en viss grad at de har stor pågang av øyeblikkelig hjelp, sier Hanssen.

Han viser videre til at Helsetilsynet har opprettet tilsynssak for å få ned antall korridorpasienter i Helse Stavanger.

Hanssen «tror og håper» at tiltakene som er satt i verk vil redusere antall korridorpasienter.

– Jeg vil uansett følge utviklingen nøye og vurdere ytterligere tiltak dersom situasjonen ikke bedrer seg. Det er for øvrig viktig å være klar over at stor pågang av øyeblikkelig hjelp kan medføre overbelegg, og dermed korridorpasienter, sier Hanssen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.