Lover kortere ventetid for kreftpasienter

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB Scanpix)

Nå skal det brukes mer tid på pasientene.

04.07.14 10:10

Helseminister Bent Høie (H) vil legge til rette for at sykehuspersonell bruker mer tid på pasientene og mindre tid på å innfri myndighetenes styringskrav.

Tirsdag klokken 11.15-12 holder helseministeren sin første sykehustale på Rikshospitalet i Oslo.

- Fritt behandlingsvalg
Raskere behandling av kreftpasienter og fritt behandlingsvalg skal gjøre norsk helsevesen bedre, lover helseminister Bent Høie (H).

Fritt behandlingsvalg sto langt oppe på lista over blåblå valgløfter, men Høie understreker at prinsippet først i 2017 vil gjelde alle pasienter.

- Vi sender et lovforslag ut på høring i 2014. Ambisjonen er å innføre fritt behandlingsvalg innen rus og psykisk helse i løpet av 2015. Ordningen vil være på plass for alle pasientgrupper i løpet av stortingsperioden, sier han til NTB.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter etter bestemte regler og vurdering av lege, selv skal få velge om de vil bli behandlet eller undersøkt av offentlige eller private helseinstitusjoner. Regningen skal dekkes av staten.

Kreftpasienter
Den rødgrønne regjeringen innførte i 2011 målet om at 80 prosent av alle kreftpasienter skulle få behandling innen 20 virkedager.

- Målet står ved lag, men erfaringene varierer fra sykehus til sykehus. Istedenfor luftige garantier velger vi å ta konkrete grep for å få ventetiden ned, sier helseministeren.

Basert på erfaringer fra Danmark skal helseregionene i løpet av året få tverrfaglige diagnosesentre. Her skal pasienter med uklare symptomer få diagnosen stilt ved mistanke om kreft.

- Pasientene skal få slippe å bli sendt fra sted til sted som i dag, sier Høie.

Helsedirektoratet skal utarbeide retningslinjer for hvordan selve kreftbehandlingen kan skje med kortest mulig opphold. Prinsippet om såkalte pakkeforløp skal innføres innen 2015.

I løpet av 2014 skal ventetiden ned for brystrekonstruksjon etter brystkreft, lover Høie, som også vil gi kreftpasienter en fast lege som har oversikt over hele behandlingsforløpet og sykdomsutvikling.

Gjennomgang
På Rikshospitalet tirsdag holdt Høyre-statsråden sin første sykehustale, der han konkretiserte hvilke mål og planer han har for spesialisthelsetjenesten.

- Hvordan ville helsetjenesten sett ut dersom pasienten fikk bestemme? Det ville neppe ha vært som i dag, sa Høie.

Han varsler full gjennomgang av sykehussektoren gjennom en nasjonal helse- og sykehusplan.

- Første fase er å finne ut hvordan det står til i Sykehus-Norge, sa Høie, som blant annet vil vite om pasientene er fornøyde og om arbeidsdelingen og kvaliteten er god nok.

- Det er for stor variasjon i kvaliteten på landets sykehus, fastslår helseministeren, som også varsler en egen opptrappingsplan for rusfeltet og utbygging av det psykiske helsetilbudet i kommunene.

Færre krav
Ifølge Høie skal kvaliteten på tjenestene og pasientsikkerheten bedres gjennom endringer i ledelse og kultur. Styrene i de fire helseregionene er krympet, kravet om politisk erfaring er fjernet og antallet krav og mål halvert.

- Dobbelt så mange mål gir ikke dobbelt så god helse. Jeg har tillit til at sykehusene kan tenke selv, sier Høie.

Han varsler at regjeringen også vil etablere et nytt byggeselskap for sykehusene som skal få ansvaret for forvaltning og planlegging av helsebygg. Et eget IKT-selskap for helsevesenet skal også på plass.

- Bedre IKT-løsninger er en forutsetning for å lykkes, sier Høie, som forventer en åpenhetskultur i helsevesenet – også om feil.

- Det gjelder på alle nivåer, understreker han. (©NTB)

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag