RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lærerne slipper feriekutt

KUTTER IKKE FERIE: Lærerne omringet Kommunenes Hus i Oslo mens streiken pågikk. Nå er de tilbake på jobb, og skoleåret vil gå som normalt.
KUTTER IKKE FERIE: Lærerne omringet Kommunenes Hus i Oslo mens streiken pågikk. Nå er de tilbake på jobb, og skoleåret vil gå som normalt. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Avspaserer som normalt selv om de streiket.

Lærerne har mye ferie, men viser til at store deler av feriene er avspasering for lange arbeidsdager.

- Mens andre jobber 37,5 timer i uka, jobber lærerne 43,5 timer, skriver Utdanningsforbundet på sine nettsider.

Men selv om lærerne nå har streiket i flere uker, vil de avspasere også for disse arbeidsukene. Ingen av feriene blir kuttet, får Nettavisen bekreftet fra forbundet selv.

- Kommende skoleår vil gå som normalt i forhold til de arbeidsfrie periodene, sier forhandlingssjef Erik Løvstad i Utdanningsforbundet.

Les også: - Blir dette godtatt, så er streiken over

Jobber mye hjemmefra
Det var nettopp arbeidstid som var stridens kjerne i lærerkonflikten.

KS ville at lærerne skulle være mer på skolen, mens lærerne kjempet for friheten til å kunne styre arbeidsdagen sin selv.

Til slutt vant lærerne fram, og KS gikk bort fra kravet om mer tilstedeværelse.

Ifølge den nye avtalen skal lærerne nå bli enige med skolene om arbeidstid, men arbeidstiden kan maksimalt være 9 timer per dag og inntil 37,5 timer per uke. Ved uenighet må partene til mekling hos kommunen/fylkeskommunen.

Men dersom partene ikke kommer til enighet, skal man ta utgangspunkt i timeantallet i den gamle avtalen: 33 timer (barnetrinn), 31 (ungdomstrinn) og 29 (videregående) på skolen per uke.

Resten av timene jobber lærerne hjemmefra, med forberedelser og retting av prøver, i gjennomsnitt 387,5 timer (barnetrinnet), 462,5 timer (ungdomstrinnet) og 537,5 timer (videregående) i året.

Lærerne får da igjen ferie/avspasering i sommerferien, høstferien, juleferien, vinterferien og påskeferien.

Les også: Har ikke vurdert å trekke seg

- Komprimert arbeidsår
Utdanningsforbudet påpeker at lærerne ikke har noen vanlig avspaseringsordning.

- Lærere har ikke noen ordinær avspaseringsordning i form av at man sparer opp timer som avspaseres senere, sier forhandlingssjef Erik Løvstad.

Han viser til at lærerne har et komprimert arbeidsår.

- Lærerne har et komprimert arbeidsår over 39 arbeidsuker som innebærer høy arbeidsbelastning høst, vinter og vår og perioder der det ikke er arbeidsplikt på sommeren, i høstferien, i julen, vinterferien og påskeferien, sier forhandlingssjefen, og legger til:

- Dersom en lærer begynner i sin lærerstilling for eksempel 1. juni, så har hun likevel en «arbeidsfri» eller undervisningsfri periode den påfølgende sommeren og i de øvrige «friperiodene» det kommende skoleåret, sier Løvstad.

Les også: - Streiken handler ikke om arbeidstid

KS: - Vil ha fri i feriene

KS opplyser at de heller ikke vil kutte i feriene som følge av streiken.

- Lærerne har ikke en formell avspaseringsordning, men har et komprimert arbeidsår, med såkalte arbeidsfrie perioder som alle lærere har, uavhengig av hvor mye de jobber. Det betyr at uavhengig av hvor langvarig streiken ble, vil lærerne ha fri også i høstferien, juleferien osv. - med mindre skolen på forhånd har lagt en eller flere av de seks planleggingsdagene til disse periodene, sier fagsjef Kjell Erik Saure i KS til Nettavisen.

Han påpeker samtidig at lærernes ferier formelt sett ikke er avspasering.

- Selv om lærere selv kaller gjerne høstferien, vinterferien o.l. for avspasering, er det ikke det rent fomelt. Ved ordinære avspaseringsordninger opptjener man avspasering ut fra hvor mange timer ut over normal arbeidstid man arbeider, og tar ut det samme antallet timer/dager i fritid, etter avtale med leder, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere