Lukkeligaen rir igjen

Handel og Kontor vil begrense butikkenes åpningstider. De stoler trolig på at folk flest har glemt hvordan det var i Norge før lukkeloven ble liberalisert.

13.07.06 07:27

(NA24-KOMMENTAR): Aftenposten skrev tidligere i uken om økende handel av dagligvarer på søndag. Av ulike grunner synes noen av oss det er greit å gjøre småhandel i en trang Brustad-bu på søndager. Samtidig synes en del studenter og andre at det er greit med en ekstrajobb i kassa i helger og på kvelder.

Andre synes dette er et samfunnsproblem.

- Det er et økende påtrykk for å holde søndagsåpent. Det vil vi sette foten ned for, sier Stein Kristiansen i Handel og Kontor til Aftenposten.

Han mener handelen utarter og at noen tøyer regelverket. Noen har visstnok for store lokaler, fordi de har servering, videoutleie og bensinpumpe. Dessuten selger gartnerier, som kan holde åpent på søndager, mer enn planter. Ifølge Handel og Kontor fører det siste til sto irritasjon i byggevarehandler.

Vil ha innskjerping
Men hvorfor skal man ha et unntak for gartnerier? Hvorfor skal man kunne handle brød i en trang matvarebutikk, men ikke i en romslig matvarebutikk? Og er det bedre at man kan kjøpe pølser i brød på en bensinstasjon enn grønnsaker i en matbutikk?

Hvorfor ikke åpne for at alle kan selge det de vil når de vil?

Nei, Handel og Kontor vil slett ikke han noen slik forenkling. I stedet vil de ha innskjerping, altså mer regulering. Kanskje vil de tilbake til den gangen en stående vits blant turister var: «I’ve been to Norway. It was closed.»

Dette er de samme kreftene som krisemaksimerte da vi på 1980-tallet gradvis fikk et åpnere Norge. Det var disse folkene som mente man ble et bedre menneske av å stormløpe fra jobben for å rekke dagligvarebutikken før den stengte og spise gammelt brød på søndager fordi ingen kunne bake i helgene.

Alt glemt?
Synes du det er hyggelig å stikke innom en storkiosk en søndagsmorgen og kjøpe et varmt og ferskt brød og et par søndagsaviser til frokosten, så vit at det ville vært forbudt hvis lukkeligaen hadde fått bestemme.

Foretrekker du å vente med matinnkjøpene til ungene har lagt seg, så skal du også vite at du er et dårlig menneske, ifølge Handel og Kontor.

Hva mener de nå om den kampen de kjempet på 1980-tallet? Innrømmer de at de tok feil? Eller vil de tilbake dit? Eller stoler de på at folk fleste har glemt?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.