*Nettavisen* Nyheter.

Lundteigen gir Borten Moe en sjanse

Per Olaf Lundteigen har vært en av Ola Borten Moes skarpeste kritikere i Senterpartiet. Nå gir han den omstridte nestlederen en ny sjanse. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Per Olaf Lundteigen har vært en av Ola Borten Moes skarpeste kritikere i Senterpartiet. Nå gir han den omstridte nestlederen en ny sjanse.

Borten Moe ble mandag gjenvalgt mot halve Sp-landsmøtets vilje. Og den frittalende partiveteranen Lundteigen har gjentatte ganger pekt på trønderen som en del av problemet i det som har vært en av de bitreste personstridene i norsk politikk i nyere tid.

– Jeg hører hva han sier. Nå gjenstår det å se hva han gjør, sier Lundteigen når NTB spør om han tror det nå blir ro i partiet.

Etter en avstemming der Ola Borten Moe fikk fornyet tillit med 18 stemmers overvekt, mener Lundteigen tiden er inne for å se framover.

– Vi må styrke Senterpartiet som det klare grønne alternativet i norsk politikk, sier Lundteigen.

Samling

Senterpartiets ekstraordinære landsmøte på Lillestrøm var delt på midten i nestledervalget, men den ferske ledertrioen snakket så godt de kunne om samling.

Han avviste at den knappe seieren er noe uttrykk for mistillit.

– Det er et uttrykk for tillit fra et flertall, sier han til NTB.

Flertallet besto av 160 mot 142 stemmer.

Ifølge Borten Moe er det en «voldsom forventning» i partiet om å komme seg videre, legge konfliktene til side og jobbe i lag.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener Borten Moe må trå forsiktig i tiden som kommer:

– Dersom det blir mer bråk i partiet, vil nok mange peke på ham. Jeg antar at han kommer til å føle seg fram, sier Jenssen til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Olaf Lundteigen har vært en av Ola Borten Moes skarpeste kritikere i Senterpartiet. Nå gir han den omstridte nestlederen en ny sjanse. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)


Tørke tårer

Liv Signe Navarsete har vært sykmeldt siden januar, da hun varslet sin avgang som partileder. Mandag trosset hun viruset på balansenerven og holdt en tale som fikk flere av de 302 delegatene til å tørke en tåre.

– Stadige angrep fra ulike hold svekket meg som leder. Jeg har over tid opplevd å gå i en motbakke som ikke tok slutt, sa Navarsete.

Også arvtakeren Trygve Slagsvold Vedum kom inn på den tøffe tiden partiet har vært gjennom da han rundet av landsmøtet som den femtende partilederen i Senterpartiets historie.

– Noen har fått tøffe ord mot seg, og andre angrer på tøffe ord som er sagt. Det er en vanskelig prosess vi har bak oss. Mange har vært bekymret. Jeg også. Spesielt når jeg har sett hvordan folk jeg er glad i, har blitt omtalt. Men folkens, ryktet om vårt partis død er sterkt overdrevet. Det er mer som samler enn splitter oss, sa han.

– Kunne vunnet

I kretsen rundt Anne Beathe Tvinnereim mente flere at hun hadde vunnet, dersom hun hadde gjort som Borten Moe. Han stilte kun til valg som første nestleder.

– Det var viktig for henne å fremstå som en samlende kandidat, sier en kilde som står Tvinnereim nær.

Tvinnereim oppfordret i sin valgtale landsmøtet til å ikke bruke henne i et taktisk spill der hun uansett var «sikret» en plass i partiledelsen.

– Jeg har vært opptatt av å opptre ryddig. Det ville ikke vært ryddig å ikke stille som andre nestleder, selv om mange oppfordret meg til det inn mot landsmøtet, sier Tvinnereim til NTB.

Flere i salen ser på henne som en mulig leder i Senterpartiet en gang i fremtiden. Selv avviser hun at hun har slike ambisjoner.

– Nei, vet du hva. Jeg er fire år eldre enn den nyvalgte lederen, og jeg gleder meg til å spille ham god, sier hun.

Hele partiledelsen er på valg allerede om mindre enn ett år når Senterpartiet samles til ordinært landsmøte i Haugesund i midten av mars. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag