*Nettavisen* Nyheter.

Lurer seg unna prøver

Enkelte skoler har fritatt opp til 30 prosent av sine svakeste elever fra de nasjonale prøvene.

29.01.08 15:41

På Gran skole i Oslo ble hver fjerde av de svakeste elvene fritatt fra den nasjonale leseprøven. På den måten har skolen kunne klatre oppover på resultatlistene, melder TV2 Nyhetene.

- Ja, det er en fritakelsesprosent. Den har vi gjort her på skolen internt, i forhold til regelverket som utdanningsdirektoratet gikk ut med i forkant av prøvene, sier Arild Lillehagen, fungerende rektor ved Gran skole, til kanalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Alemendingen (TV 2 Nettavisen)

På Gran skole havnet kun en liten andel av elevene i 8. klasse på det dårligste karakternivået. På Bjølsen skole, der alle elevene deltok, fikk derimot hver fjerde elev bunnkarakter.

- Jeg føler meg rett og slett litt lurt. Hvis noen skoler tar vekk de elvene som eventuelt ville scoret på nivå 1, så blir jo resultatene helt feil, uttaler Birgit Thronæs, rektor ved Bjølsen skole.

Hun opplyser at hun har hatt flere foresatte på tråden som vurderer å ta ut barna sine av Bjølsen skole og la dem få begynne på en annen skole med bedre resultater.

Også Utdanningsforbundet reagerer på den ulike fritakspraksisen.

- Det skaper jo veldig stor usikkerhet rundt hvorvidt det er et reelt resultat eller et skapt resultat. Dette vet vi er en konsekvens av at resultatet blir offentliggjort, uttaler Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, og forteller at også de føler seg lurt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell mener derimot ikke at han har lurt verken lærerne eller Utdanningsforbundet.

- På nasjonalt plan har vi 98 prosent oppmøte, så vi vet at på de aller fleste stedene i Norge så har alle elever eller nesten alle elever tatt prøven, forteller Solhjell til TV2 Nyhetene.

Han innrømmer imidlertid at det er nødvendig å gå nøyere igjennom hvordan de nasjonale prøvene praktiseres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag