RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SINT PÅ SEG SELV: SV-leder Audun Lysbakken sier han har vært sint på seg selv etter at han måtte gå av som statsråd.
SINT PÅ SEG SELV: SV-leder Audun Lysbakken sier han har vært sint på seg selv etter at han måtte gå av som statsråd. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Lysbakken: - Et sjokk å gå rett fra livets lykkeligste dager til de verste i mitt politiske liv

Sist oppdatert:
SV-lederen åpenhjertig om sitt politiske drama i sin nye bok.

«Det var et sjokk å gå rett fra noen av livets lykkeligste dager til det som ble de verste i mitt politiske liv».

Slik beskriver SV-leder Audun Lysbakken dagene da han i 2011 måtte gå av som Barne-, likestillings og inkluderingsminister i den rødgrønne regjeringen.

«Vi fikk til mye i disse årene, men min tid i regjering endte på en måte jeg gjerne skulle vært foruten», skriver han i boka som ble lansert tirsdag.

- De verste i mitt politiske liv
Lysbakken forteller at det hele smalt bare to dager etter at hans sønn var blitt født, da det ble det kjent at hans departement hadde bevilget penger til et selvforsvarskurs for jenter, i regi av Sosialistisk Ungdom.

«Jeg kunne aldri ha forestilt meg hvordan det er å være sentrum for en mediestorm av den typen jeg og medarbeiderne mine opplevde i februar og mars 2012. Jenteforsvarssaken sprakk to dager etter at sønnen min ble født», skriver han i boka.

Regelverket for utlysning av slike tildelinger, var ikke blitt fulgt.

«Jeg var på Ullevål sykehus og leste ingen aviser den dagen (...) En del av det som ble sagt og skrevet, føltes urettferdig, noe kan fortsatt gjøre meg opprørt», skriver Lysbakken.

- Feil å gi dem penger
SV-lederen påpeker samtidig at kritikken var på sin plass.

«Mennesker med makt må tåle at det man gjør, blir gått nøye etter i sømmene, det er en svært viktig del av demokratiet. Er det gjort feil, er hard kritikk på sin plass, og i denne saken var beslutningen om å bevilge penger feil, skriver Lysbakken.

Han påpeker at forsvarskurset aldri burde fått penger fra et SV-styrt departement.

«Det hjalp ikke at pengene ble brukt til et godt formål, det finnes ingen unnskyldning for ikke å følge reglene», skriver han.

- Har vært sint på meg selv
Lysbakken forteller i boka at han har vært sint på seg selv etterpå.

«Jeg har tenkt mye tilbake på denne vanskelige tiden. Jeg har vært sint på meg selv for det jeg gjorde feil, men også prøvd å lære noe av det», skriver han.

Bare få dager etter sin avgang, ble han valgt til SV-leder.

«Jeg tok ansvar, og gikk av som statsråd. Få dager seinere var det landsmøte i SV. Det var ikke mulig å få en dårligere start som partileder», skriver Lysbakken.

GIKK AV: Audun Lysbakken og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen under pressekonferansen på partikontoret i 2011 etter at Lysbakken trakk seg som statsråd.


- Var ikke klar for regjering

SV-lederen skriver videre at de gjorde mange feil i regjering.

«Vi var ikke virkelig klar for regjering i 2005, verken statsrådene eller partiorganisasjonen. Vi var ikke godt nok forberedt på det voldsomme medietrykket».

«Vi hadde ingen klar enighet om hvordan vi skulle håndtere vanskelige kompromisser, og partiorganisasjonen var gjentatte ganger i opprør den første tiden. Partiet gikk inn i regjering, men ofte uten at grasroten følte at den var med», skriver Lysbakken.

Han sier deres første feil i regjering, var mangel på tydelige prioriteringer.

«Det er ikke rart mange følte at vi hadde lovet dem noe vi ikke klarte å holde. De hadde rett. Vi hadde ikke bestemt oss for hva som var viktigst, og dermed lovet vi i praksis alt», står det i boka.

- Vi har lært, må forandre oss
Lysbakken mener de som har forlatt SV, har hatt ulike grunner for det.

«Noen skiftet parti fordi de var skuffet over resultatene, noen fordi de ikke kjente oss igjen, noen fordi de ikke lenger så forskjell på SV og Arbeiderpartiet, og noen fordi det å stemme SV ikke lenger føltes som en tydelig måte å si fra på», skriver han, og legger til:

«Det er vi som må forandre oss for å få tilliten tilbake. Vi har lært. SV skal fortsatt søke makt, men vi kommer til å gjøre det annerledes neste gang».

Vil ha Støre som statsminister
Han skriver også i boka at han ønsker Jonas Gahr Støre som statsminister, og han utelukker ikke et samarbeid med KrF. 

«SV kommer til å søke makt i 2017. Målet vårt er å få en hånd på rattet», skriver Lysbakken.

Han mener en samarbeidsavtale på lik linje med den KrF og Venstre har med dagens regjering, kan være en god løsning for partiet.

«Jeg mener en forpliktende avtale av den typen KrF og Venstre inngikk med Erna Solbergs regjering, kan være et alternativ også på vår side».

Da Lysbakken presenterte boka på en pressekonferanse tirsdag formiddag, gjentok han sine garantier overfor Støre.

- Jeg ønsker å se Jonas Gahr Støre som statsminister, men jeg ønsker også en situasjon der det ikke er Arbeiderpartiet som styrer alene, fordi jeg tror det vil føre til altfor mange kompromisser med høyresiden og at vi ikke får den klimapolitikken vi trenger for fremtiden, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere