RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TAR SELVKRITIKK: SVs landsmøte går mot slutten, og søndag tar SV-leder Audun Lysbakken Libya-kritikk.
TAR SELVKRITIKK: SVs landsmøte går mot slutten, og søndag tar SV-leder Audun Lysbakken Libya-kritikk. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Lysbakken tar selvkritikk

Sist oppdatert:
SV-lederen støtter kritikken av Libya-bombingen.

Redaksjonskomiteen ønsket ikke å ha kritikken med i det som omtales som «fredsuttalelsen» fra landsmøtet, men Lysbakken var blant delegatene som likevel stemte for.

«FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libya-krigen ble et eksempel på», heter det i uttalelsen som må forstås som en kritikk av den daværende partiledelsens beslutning om å støtte krigen.

– Det oppsummerer egentlig mitt eget syn, sier Lysbakken, som satt i regjeringen som barne-, likestillings- og inkluderingsminister da beslutningen om norsk deltakelse i bombingen ble fattet.

– Det er jo en helt korrekt oppsummering. Det er det samme som jeg skriver i min bok. Jeg er i tvil om det var riktig å gå inn i Libya i første omgang, det vil jeg alltid være i tvil om, sier han.

Han sier FN-mandatet som gjorde at Norge bestemte seg for å bidra, ble strukket for langt, og at det da var riktig å trekke bombeflyene ut.

Norske fly slapp til sammen 567 bomber over Libya i 2011, den største norske krigsinnsatsen siden andre verdenskrig. Luftoffensiven bidro til at landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet og drept. Nesten fire år senere rår anarki og kaos i landet der ulike militsgrupper kjemper om makten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere