RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må svare om voldtektsbølgen

Sist oppdatert:
Knut Storberget må møte i Stortinget for å fortelle hva han vil gjøre med voldtektsbølgen som herjer i Oslo.

Justisministeren vil ikke fortelle Nettavisen hva han vil gjøre med de svært alvorlige voldtektene og voldtektsforsøkene.

- Dette er et politifaglig spørsmål som politidirektoratet må svare på, opplyser Storberget (Ap) til Nettavisen via sitt pressesenter.

Men neste mandag må justisministeren svare stortingspolitikerne på hvordan kvinner i Oslo skal kunne føle seg trygge.

Les også: Toppolitiker redd for å gå i Oslo

Les også: Selvforsvar på 1, 2, 3 - Slik stopper du voldtekten

Fem råd fra politiet:

- Snakk i mobilen hvis du går alene.

- Unngå stille eller uopplyste gater på nattestider så langt det lar seg gjøre.

- Alarm kan skremme bort overgriperen.

- Pepperspray kan være effektivt, men kan lett brukes mot deg.

- Tar du taxi hjem, be taxisjåføren vente til du er trygt inne i oppgangen din.

- Meget alvorlig
Årsaken er at stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) har bedt Storberget svare på en interpellasjon om voldtektene.

- En redselsbølge er sendt rett hjem til alle jenter i Oslo. Voldtekt er noe av det verste ett menneske kan oppleve, sier Akhtar Chaudhry til Nettavisen.

Han tar saken opp for å vise jenter og kvinner i Oslo at Stortinget tar saken på alvor.

- Jeg inviterer Stortinget til å diskutere saken fordi jeg ønsker å sende signaler til jentene og alle andre involverte om at Stortinget ser på dette som en meget viktig sak.

- Må prioritere
Chaudhry ønsker at partiene på Stortinget i fellesskap skal se på hva de kan gjøre for å forhindre voldtekter.

- Jeg ser for meg at vi bør diskutere hvordan politiet kan omprioritere, hvordan de kan sette voldtekter på topp, hvor vi trenger mer politi, og også så banale tiltak som om gatene er belyst.

Han mener dessuten at utlendinger som kommer til Norge bør få informasjon om norske kvinners møte å kommunisere på og væremåte.

-Vi bør fortelle nyankommere hvor ansvaret ligger, og hva som kan mistolkes. Innvandrerer får informasjon om trygdekontor og UDI, da bør de få informasjon om at væremåten i Norge kan være forskjellig fra det de er vant til. Jeg kan tenke meg at dette kommer inn i introduksjonsprogrammet, sier stortingsrepresentanten.

Voldtektsbølge
Hittil i år har legevakta i Oslo fått 43 henvendelser om voldtekter. Søndag var det de tre nye grove voldtektsforsøk i hovedstaden, og politiets voldtektseksperter først kom på jobb mandag.

Kvinner har dessuten anmeldt minst 14 voldtektsangrep hittil i år, det vanlige antallet i løpet av ett år er fem-seks anmeldelser.

Slik lyder Chaudhrys i interpellasjon:
«Voldtekt er en av de verste krenkelser et menneske kan oppleve. Mange brennemerkes for livet, og mange ofre opplever at deres liv blir snudd på hodet. Psykiske problemer er vanlig etter voldtekter, og konsekvensen kan være konsentrasjonsproblemer, depresjoner og for noen også selvmordstanker. Oslo har siden nyttår opplevd en voldtektsbølge. I kun to tilfeller er den antatte gjerningsmannen pågrepet. Hendelsene har gjort mange kvinner utrygge og angsten er utbredt. Hvordan vil statsråden medvirke til at Oslo blir en tryggere by å ferdes i, og hvordan kan ofrene sikres nødvendig og tilstrekkelig hjelp?»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere