Forfatter og TV-profil Mads Hansen har nok en gang havnet i klammeri med Instagram-kontoen «Rasisme i Norge».

– Ok. Det er en ting jeg vil ta opp. Noe som har irritert meg lenge. Og det er hvordan denne kontoen drives, skriver Hansen i Instagram-storyen.

Kontoen er ledet av antirasist- og samfunnsdebattant Jamal Sheik. Han er leder for Instagram-kontoen, og at de «tar opp aktuelle saker i samfunnet. Ta kontakt med oss hvis du opplever rasisme. Send DM for tips».

Les mer: MDG innstiller 23-åring til ordførerkandidat i Oslo

Hansen mener Sheik har kommet med så mange feilaktige uttalelser mot enkeltpersoner, at han ikke kan la kritikken ligge lenger. I Hansen Instagram-story kommer han med tre eksempler på saker hvor han mener Sheik har kommet med feilaktige opplysninger, og fremstilt sakene feil.

– Dette er en konto som på papiret kjemper en viktig sak, men som i praksis virker mer opptatt av likes, følgere og selvhevdelse, skriver Hansen på Instagram.

Les mer: Senterpartiet under sperregrensa: Verste måling siden 2014

Eksemplene Hansen angriper Sheik for er:

Whitewashing og «I have a dream»

Skal vi danse-dommer Merethe Lindgjerdet uttalte forrige lørdag på TV-sendingen at det var president John F. Kennedy som uttalte «I have a dream». Det kommenterte Rasisme i Norge-leder Jamal Sheik var et tilfelle av «whitewashing». Uttalelsen kom fra borgerrettighetsforkjemper Martin Luther King Jr.

Rasisme i Norge-kontoen skriver i en kommentar på Instagram at «Merete whitewashet bokstavelig talt talen til MLK og ga den til Kennedy. Det var Martin Luther King jr, som holdt den verdenskjente talen "I have a dream." Kennedy.. aiaiai.

På Instagram kritiserer Hansen Rasime i Norge-kontoen for å henge ut Skal vi danse-dommeren. «En ærlig feil i kampens hete, som hun dessuten var raskt ute med å beklage. Case closed? Neida. Dette skal gjøres til en sak om whitewashing og rasisme» skriver han og viser til en Instagram-kommentar fra Rasisme i Norge.

Se hele bildeserien med Hansens Instagram-story:

Bildeserie

Langer ut mot Rasisme i Norge

Russegruppe-navn

En russegruppe ved navn Segertåget, opplevde at noen endret logoen deres, slik at det sto Negertåget.

Sheik la ut bildet av den redigerte logoen og spurte om det ikke var årets dårligste russenavn, og mente det var fullt mulig å ha drøy humor uten å ty til rasisme.

Russegruppen skrev en forklaring under innlegget, og oppklarte hva som hadde skjedd. De har også vært i kontakt med Antirasistisk senter om bildet. Russegruppens kommentar er ikke lenger å finne under innlegget.

«De som forsøker å nyansere bildet litt, eller poengtere at det de legger ut ikke medfører riktighet, blir sensurert», skriver Hansen på Instragram.

Les mer: Åpner opp om pillemisbruk i ny podkast: – Jeg har løyet til alle rundt meg

Det siste eksempelet Hansen dro frem var konduktør-saken som gikk viralt for to år siden. I forbindelse med saken delte Sheik en noen sekunder lang video hvor det fremsto som en togkonduktør tok kvelertak på en ung jente med minoritetsbakgrunn. Nettavisen undersøkte hele historien bak saken og snakket med en rekke kilder.

Du kan lese hele historien her:

Hansen: – Har seg selv å takke om han får hets

Rasisme i Norge-leder Jamal Sheik har i et intervju med Utrop forklart at han har gjentatte ganger vært nødt til å flytte bosted grunnet grove trusler, spesielt fra den tidligere Alliansen-politikeren Johan Slåttavik, som la offentlig ut både bostedsadresse og sensitive personopplysninger om Sheik.

– Jeg synes det er ekstremt at jeg leder landets største antirasistiske plattform og jeg får null hjelp av norske myndigheter til å fjerne den personlige informasjonen som ligger ute om meg, sa Sheik til Utrop.

Les også: Sykehus tvinges til å skru ned temperaturen for å spare strøm

– Mads Hansen, i lys av at Sheik har måttet flytte flere ganger på grunn av trusler, frykter du ikke at du kan bidra til mer hat og hets mot Sheik med denne storyen?

– Alt jeg har gjort er å vise eksempler på hvordan han opererer. Hvis det fører til hat og hets er det selvsagt synd, men da har han rett og slett seg selv og egen adferd å takke. Ingen andre, skriver Mads Hansen i en melding til Nettavisen.

Les også: Mobiliseringen vakler – her ble en tredjedel sendt hjem

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Rasisme i Norge-leder Jamal Sheik, for å få hans kommentar til Hansens uttalelser. Han har ikke besvart noen av våre henvendelser.

På direkte melding på Instagram ble Nettavisens journalist blokkert av kontoen kort tid etter følgende melding ble sendt:

«Hei. Har du sett storyen Mads Hansen har lagt ut til angrep på Rasisme i Norge? Vil gjerne ha svar fra deg/dere om hva dere synes om hans kommentarer. Mvh Espen Teigen Journalist Nettavisen.»