RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

«Maken til illojalitet har jeg ikke opplevd»

Sist oppdatert:
Slik formulerte forsvarssjef Sverre Diesen seg i det siste møtet med sanitetsjef Leif Sverre Rosén før den omstridte sluttavtalen ble undertegnet.

Uttalelsen kom under et møte mellom Diesen og Rosén den 24. mai i år, og ble kjent under Roséns redegjørelse for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag. Kort tid før møtet før dette møtet fant sted, hadde Rosén sagt til NRK at han ikke ville sendt sin egen sønn til Afghanistan med den legeberedskapen som da var på plass.

Den 2. juli ble så Rosén forelagt en avtale der han fikk studiepermisjon i ett år, før han fratrer fra sin stilling. Fire dager senere ble den endelige avtalen undertegnet etter flere endringer. Rosén sa han prøvde å få fjernet det kontroversielle punktet der han forplikter seg til å ikke snakke offentlig om Forsvaret. Dette fikk han ikke gjennomslag for.

Onsdag innrømmet Strøm-Erichsen at formuleringen om utvidet taushetsplikt var uheldig.

- Den kunne nok misforstås, sa hun.

TV 2 Sumo: Etterforsker leger med våpen

- Rosén ba om å fratre
Prosessen som førte til at denne avtalen ble undertegnet var helt sentral i dagens høring. Rosén hevder at avtalen i realiteten var en oppsigelse, som han var tvunget til å skrive under. Diesen mente avtalen kom som et resultat av at Rosén ønsket studiepermisjon, og ikke hadde noe med å gjøre om hans uttalelse om legeberedskapen.

Han kommenterte ikke selv innholdet i samtalen på møtet i mai. I stedet la han vekt på at det var permisjonsøknadet som førte til den kontroversielle avtalen.

Han viste også til en e-post, der Rosén ytret ønske om å fratre fra sin stilling.

- Det å ha en sjef som etter eget utsagn trenger permisjon, er ikke et godt utgangspunkt for å løse denne type problemer, sa Diesen under høringen.

Akutt situasjon
Problemene han sikter til var legeberedskapen som ble regnet som akutt i vår. Diesen ga klar beskjed under høringen på at han ikke var fornøyd med jobben Rosén gjorde for å bedre den akutte situasjonen.

- Han var veldig opptatt av å få på plass en langsiktige løsning, og mente det ikke ville være tilstrekkelig med en kortsiktig løsning, sa Diesen.

Den kortsiktige løsningen besto i å skaffe nok leger kjapt til Afghanistan, og Diesen hevdet at han hadde gitt Rosén ekstra penger til det formålet.

Men versjonen som Rosén la fram, bar preg av en helt annen virkelighetsoppfatning. Den akutte legesituasjonen ble løst ved at Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk på plass en gullkantet avtale med Legeforeningen om lønn og forsikringsvilkår for leger som var villig til å dra til Afghanistan.

- Fikk aldri fullmakt
Rosén sa han ikke hadde mandat til å få på plass en lignende avtale.

- Jeg hadde ingen fullmakt til å få på plass de rammevilkårene som var nødvendig for å få på plass legene, sier Rosén.

På spørsmål om han hadde bedt om utvidede fullmakter, svarte Rosén slik:

- Dette har vært oppe flere ganger, men jeg vet ikke hvor prosessen stoppet opp. Hadde jeg hatt den fullmakten til å kunne forhandlet med de betingelsene, kunne jeg nok også fått dette til, sier Rosén.

Strøm-Erichsen bekrefter overfor Nettavisen at hun ikke kjente til at Forsvarets sanitet ba om utvidede fullmakter.

Hagen tror på Rosén
Komitémedlem og Stortingets vise-president Carl I. Hagen reagerer på det store spriket i forklaringen om hva som skjedde i forkant av undertegnelsen av avtalen.

- Disse forklaringen kommer fra to forskjellige verdener, sier han.

Foreløpig velger han å feste mer lit til Roséns versjon.

- For meg virker det som han har mest troverdighet på den nåværende tidspunkt, sier Hagen.

Under høringen fikk Strøm-Erichsen også kraftig kritikk for ikke å ha informert Stortinget godt nok om legeberedskapen.

- Statsråden framstår som passiv. Det er grunn til å spørre om forsvarsministerens skjønn når hun ikke vurderer det slik at saken burde vært oppe for Stortinget tidligere, sier Foss til Nettavisen.

203328

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere