*Nettavisen* Nyheter.

Makten møtes på Sørmarka

Det er mye makt samlet på ett sted når Aps og LOs topper for å diskutere valgkampen.

10.04.07 16:43

Mange hevder at samarbeidet mellom LO og Ap sikret de rødgrønne regjeringsmakten ved sist stortingsvalg, etter at LO ga en betydelig valgkampstøtte. Onsdag møtes LO- og Ap-toppene på fagbevegelsens kurssenter, Sørmarka.

NA24 - din næringslivsavis

Alle Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og partiledelsen møter LOs toppledelse og lederne i de 23 LO-forbundene. Årets kommunevalg er ett av temaene som arbeiderbevegelsens maktelite skal diskutere.

- Gir mer makt
- Det er et viktig møte. Det er helt klart at det samarbeidet gir mer makt. Fagbevegelsen og LO er en politisk aktør som ønsker å ha innflytelse der det er mulig å ha innflytelse, sier leder i El og IT-forbundet, Hans O. Felix, til NA24.

Felix, som har partiboken i orden, mener samarbeidet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet er viktig for LO, som til en hver tid jobber for å påvirke de politiske partiene.

- Historisk sett har dette samarbeidet helt klart vært veldig viktig, istemmer Randi Reese, leder i LO-forbundet Fellesorganisasjonen og profilert medlem av SV.

- Fordel for begge
- Det samarbeidet har vært en fordel for begge parter. For Ap, som historisk sett har vært arbeidernes parti, har det vært et tilfang av ideer og tanker, sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Trygve Guldbransen, til NA24.

- Mens LO har hatt tilgang til Arbeiderpartiet, og ofte hatt en statsråd i regjeringen, sier han videre.

Historiker Harald Berntsen viser til at forholdet mellom Ap og LO lenge var så tett at de i en så stor by som Drammen hadde felles brevark. Før LO ble stiftet i 1899, var Arbeiderpartiet i realiteten en faglig sentralorganisasjon for arbeidere. Venstre var ikke i stand til å innfri arbeidernes interesser.

- Det er ikke mange år siden Oslo Aps representantskap var preget av kollektivt tilsluttede fagforeninger. Ap og LO opphevet denne ordningen først i 1997, sier han til NA24.

- Klamp om foten
- Det var Brundtland og Jagland som tok initiativ til å få slutt på dette. Fagforeningene var en klamp om foten, men på toppen er båndene fortsatt tette, forteller historikeren.

For selv om Ap har forsøkt å få større avstand til LO, og omvendt, er båndene tette. Fortsatt har LO-lederen en plass i Arbeiderpartiets sentralstyre, og flere LO-topper sitter i Ap-ledelsen. Etter det katastrofale valget i 2001, snudde Stoltenberg, og bandt seg tettere til LO.

- Men blant LOs medlemmer er lojaliteten overfor Ap borte. Det vet LO-ledelsen, avslutter historikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.