*Nettavisen* Nyheter.

Mangler 160.000 hender

Foto: (Scanpix)

Norske kommuner skriker etter flere helsearbeidere. Nå må regjeringen velge mellom velferdsløfter og skatteløfter.

14.07.06 08:23

- Vi har store sysselsettingsutfordringer i kommunal sektor, sier generalsekretær i Kommunenes sentralforbund, Olav Ullern, til Klassekampen.

Ifølge tall fra SSB trenger Norge rundt 80.000 nye syke- og hjelpepleiere de neste årene. I tillegg til de 10.000 som regjeringen lovet i Soria Moria-erklæingen forteller nemlig Ullern om vanskeligheter i kommunene med å erstatte folk som forsvinner ut i pensjon de nærmeste årene.

Men da kan regjeringen måtte komme til å bryte sitt skatteløfte om at skatter og avgifter ikke skal opp til mer enn ett 2004-nivå. Flere Klassekampen har vært i kontakt med sier nettopp det. Ifølge Sp-generalsekreær Ivar Ekeberg står regjeringens valg mellom å øke skattene, eller ikke oppnå velferdsløftene fra Soria Moria. Det samme hevder DnB NORs Øystein Dørum. Ullern i KS mener også regjeringen må være villig til å vurdere skatteløftet.

- Det vi ser er jo at veksten i privat økonomi er større enn veksten i kommunal økonomi, sier han og mener veksten i kommunal sektor bør være på linje med den private veksten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.