*Nettavisen* Nyheter.

Mangler 20 millioner til Nye Utøya

Foto: (Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS)

Utøyafondet fått inn 40 millioner kroner til gjenoppbyggingen.

04.04.13 13:30

I september i fjor la AUF-leder Eskil Pedersen fram planene for Nye Utøya, til en prislapp på 60 millioner kroner.

Les mer om planene: Slik blir nye Utøya

Det ble antydet at rivingsarbeidet kunne starte samme høst, og at hele prosjektet kunne stå ferdig i 2014.

Men så kom reaksjonene fra pårørende og etterlatte etter 22. juli-tragedien. Mange syntes prosessen gikk altfor fort, og noen mente det var uhørt å ha aktivitet på øya igjen.

Dermed ble bremsene satt på.

- Det har skjedd mye siden 22. juli 2011. Det var jo snakk om at riving av kafébygget skulle starte allerede den høsten, men så har vi sett at vi ikke ønsket å forhaste oss. Vi ønsker å sørge for at det blir så bra som mulig, så da har vi ikke noe problem med å ta oss bedre tid, sier Eskil Pedersen til Nettavisen.

Må skalere ned prosjektet
Per dags dato har Utøyafondet fått inn 40 millioner kroner til gjenoppbyggingen fra ulike givere.

Dermed mangler de fortsatt 20 millioner kroner til prosjektet som ble presentert i fjor høst.

- Hvor skal dere hente resten av pengene fra?

- Det prosjektet som ble presentert i fjor høst var en visjon, et forslag til hvordan det kunne bli og ikke nødvendigvis den endelige fasiten til hvordan det skulle bli, sier Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

AUF-lederen sier at de må tilpasse prosjektet ut fra midlene de har til rådighet.

- Vi skalerer prosjektet ut fra hva vi har av penger. Nå har vi rundt 40 millioner til prosjektet, og da må vi lage et prosjekt ut av det, sier han.

Et av de største bidragene, på 3,2 millioner kroner, kommer fra salget av CDen «Mitt Lille Land», der diverse artister deltar til minne om 22. juli.

Minnealbumet har samlet mange av låtene som ble spilt på tv og radio etter terrorangrepet. Ole Paus, Herborg Kråkevik, Bjørn Eidsvåg, Kurt Nilsen, Helene Bøksle, Maria Mena, Åge Aleksandersen og Kringkastingsorkesteret har bidratt til utgivelsen.

Mest penger har det kommet fra Stordalens stiftelse, som har gitt 5 millioner kroner.

Se de listen over de største bidragene til høyre i saken.

- Ikke gjøre alt på en gang
Pedersen utelukker ikke at utbyggingen kan gjøres etappevis.

- Man kan jo se for seg at man gjør noe av gangen, og ikke alt med en gang. Det viktigste vi skal gjøre er å bygge et nytt kafébygg, og det har vi penger til, sier han.

Han forteller at det er veldig mange som har gitt penger, både større givere og privatpersoner.

- Vi setter veldig stor pris på alle bidragene. Men det er ikke det som har vært fokuset. Nå har fokuset vært prosessen og det å lytte til de berørte, og så får vi komme tilbake til ambisjonene videre utover de midlene vi har i dag, sier Pedersen.

Gaver gitt til Utøyafondet i 2012 og 2013 over 30.000 kroner:

* Jens Stoltenberg, Willy Brandt prisen 2013 - 186.025 kroner

* Arbeiderpartiets Stortingsgruppe - 77.000 kroner

* Mediebedriftenes Landsforening - 36.000 kroner

* Ringsakerrussen 2012 - 52.458 kroner

* Boken 22.7.11 (Cappelen Damm) - 428.386 kroner

* SSU - 1.533.453 kroner

* Boken Mitt Lille Land (Gyldendal og Aschehoug) - 2.410.727 kroner

* Støttekonsert - 43.428 kroner

* CDen Mitt Lille Land - 3.216.133 kroner

Her kan du se bidragene over 30.000 i 2011

Kilde: Utøyafondet

Prosjektleder Jørgen Frydnes, legger imidlertid ikke skjul på at de ønsker mer midler.

- Vi prosjekterer ut fra de midlene vi har, men samtidig så håper vi at ved eventuelt flere midler har mulighet til å realisere andre type ting som både er ønskelige og nødvendige, sier Frydnes til Nettavisen.

Han sier at det fortsatt kommer inn penger til fondet, men ikke i like stor grad som tidligere.

- Det kommer stadig noen tusen her og der, alt fra kirkekollekter til privatpersoner som overfører en sum, sier han.

- Veldig viktig å få realisert
Men det er ikke tvil om at det å ta Utøya tilbake, der 69 personer ble drept, er en svært vanskelig sak - med sterke følelser i sving.

- Det er jo en vanskelig balansegang når det er ulike meninger om et prosjekt, og når det bakenforliggende er så vanskelig og tragisk som det var. Jeg tror det derfor har vært godt nå i ro og mak å ha en dialog om prosjektet, som er veldig viktig, sier Eskil Pedersen.

Han mener det er viktig å få realisert planene.

- For oss er det veldig viktig å få realisert det, og så må vi få realisert det slik at vi møter motstridende behov på en best mulig måte. Vi skjønner veldig godt at det er sterke følelser i sving, og det må vi prøve å ta hensyn til så godt vi kan, sier han.

Se Ola Paus synge orginalversjonen av «Mitt Lille Land»:

HTML EMBED

- Håper på avklaring i vår
På Utøyafondets nettside står det at de ser for seg en mulig oppstart bygging av «Torget» og resten av hovedprosjektet i sommer.

Men det er altså fortsatt uvisst når byggingen kan starte, og når neste sommerleir vil bli arrangert på øya.

I år blir AUFs sommerleir holdt på Gulsrud ved Vikersund fra 3. til 7. juli.

- Vi har siden i fjor høst brukt tid på prosessen med å snakke med folk, og å møte folk. Vi har mottatt et brev fra den nasjonale støttegruppen, hvor de hadde noen utfordringer til oss, blant annet om tid og hvor raskt det skulle gå, forteller Pedersen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han sier de fortsatt jobber med å innhente synspunkter fra ulike berørte, og at andre prosesser, som behandling av reguleringsplanen for Nye Utøya, går sin gang.

- Vi skal prøve å få til en avklaring om prosjektet så raskt som mulig, så det er litt vanskelig å si hvor raskt det skal gå. Det viktige for oss er at prosessen skal være god, sier han.

- Når vil byggingen kunne starte?

- Jeg håper vi kan få en avklaring i løpet av våren, så får vi komme tilbake det når vi vet når prosjektet skal realiseres, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

- Noen ønsker ikke at man jobber med det
Planene som ble presentert i fjor høst, omfatter et eget minnested for å hedre ofrene etter terrorangrepet 22. juli i fjor. Et nytt hovedbygg skal få konferanseområde, møterom, spisesal, kjøkkenfasiliteter, svalganger, basarområde og klokketårn, og det skal bygges nye brygger. Atkomstveien på landsiden skal utbedres, og det skal også den nåværende infrastrukturen på øya.

- Det er selvfølgelig ulike meninger. Noen har pushet på og ønsket å komme tilbake på sommerleir der så snart som mulig, mens andre har ytret ønske om at det ikke skal skje noe der på lang tid eller at man ikke jobber med dette i det hele tatt, sier Frydnes.

- Skjer det noe på øya nå?

- Det som skjer på Utøya er et generelt vedlikeholdsarbeid av helt nødvendig karakter. Det vil ikke skje større rive- eller byggearbeider før alle er godt informert, og alle innspillene er tatt i betraktning, sier Frydnes, som også håper de får satt en startdato for byggingen i løpet av våren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag