Gå til sidens hovedinnhold

Marcussen: - Noen ganger må det estetiske vike

Byråden slår tilbake mot kritikken fra professoren som mener de ødelegger Oslos gater, men innrømmer at enkelte ting kan diskuteres.

Professor i arkitektur, Thomas Thiis-Evensen, går torsdag hardt ut mot de mange grepene som Oslo-byrådet har tatt den siste tiden, for å bedre sikkerheten og erstatte parkeringsplasser i Oslo sentrum.

- Dette er et misfoster som har ødelagt vår nasjonalgate, sier Thiis-Evensen til Nettavisen, og viser til de omstridte «kloakkrørene» som er plassert ut i Karl Johans gate.

Les hele saken: Arkitekt mener Oslo sentrum ødelegges: - Dette er forsøpling

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), svarer nå på kritikken.

- Thiis-Evensen bør ha forståelse for at vi som er ansvarlige for befolkningens sikkerhet noen ganger må la det estetiske vike for viktigere hensyn. Men, når det er sagt, dette er midlertidige tiltak og jeg er helt enig i at vi skal finne bedre løsninger, sier Marcussen i epost til Nettavisen.

SE VIDEO: Professor mener Oslo sentrum ødelegges:

Gjør som politiet sier

Hun påpeker at sikringstiltakene som er satt ut i Karl Johans gate, kom etter anbefaling og dialog med politiet.

- Med en klar anbefaling fra politiet handlet Oslo kommune så raskt vi kunne og fikk utplassert midlertidige risikoreduserende tiltak i løpet av få dager, sier byråden.

Les også: Terror-tiltak på Karl Johan: - Minner om kloakkrør

Bytter ut med blomsterkasser

Thiis-Evensen reagerer på at betongrørene nærmest er «henslengt» i gaten, ved at noen står på fortauet og andre står i selve veibanen.

- Hele poenget med Karl Johans gate, nasjonens hovedgate, er at den skal være symmetrisk og lineær. Den er nå ødelagt, sier han.

Marcussen opplyser at kommunen allerede er i gang med å bytte ut betongrørene med finere, også midlertidige, blomsterkasser.

- Samtidig som vi jobber med permanente tiltak som vil sørge for at sentrum både blir et vakkert og trygt sted å oppholde seg, sier hun.

Les også

Arkitekt: - Oslo sentrum ødelegges


- Vil ikke ha tomme plasser

Professoren mener også byrådets tiltak i borggården utenfor rådhuset, er skivebom. Der er det satt ut stoler, krakker, bord og blomsterkasser for å trekke flere folk ut på plassen.

- Hele tanken om å fylle denne plassen med aktiviteter er feil. For en monumental plass, kan også være tom, sier Thiis-Evensen.

Det er Marcussen uenig i:

- Det vil alltid være ulike meninger om hva som gjør seg i en by, men for meg er det selvsagt å legge til rette for mer liv i gatene. Byrådet ønsker en moderne byutvikling der mennesker og samvær er satt i sentrum. Vi vil ha mer aktivitet, mer liv, flere sitteplasser og trær - ikke tomme, monumentale plasser, sier hun.

Les også: Maling-tabbe: MDG-toppene svidde av nesten 700.000 kroner på disse prikkene


- Kan diskuteres

Hun mener det er riktig å legge til rette for mer liv i gatene.

- Thiis-Evensen vet jo like godt som meg at byer er i kontinuerlig endring - og det er også bruken av dem. Det har skjedd en kulturendring de siste årene og folk bruker byen mer aktivt enn før. Man kan si vi har blitt mer som resten av Europa; det er flere utekafeer og restauranter, folk går mer ut og spiser, det er strøksbutikker og mer liv i gatene. Det ønsker vi velkomment, og det ønsker vi å legge til rette for, sier Marcussen.

Også utekontorene som er etablert i sentrumsgatene, får gjennomgå av Thiis-Evensen. Han mener plasseringen er helt feil.

- Når det gjelder Bilfritt byliv kan plassering av utekontor og andre piloter vi har gjennomført i 2017 sikkert diskuteres, men vi har ønsket å prøve ut nye tiltak for å se hvordan det virker i byen, sier byråden om det.

Kommentarer til denne saken