RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (SCANPIX)

Markedet senket bankrentene

Elleve minutter etter at Norges Bank senket renten, fulgte den første banken etter. Markedet er da godt for noe, finansminister Kristin Halvorsen?

I finansministerens retorikk er markedet roten til alt vondt. Men onsdag dag fikk vi en ny påminnelse av Jens Stoltenbergs regel om at «markedet er en god tjener, og en dårlig herre».

Da Norges Banks sentralstyre satte ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, hadde flere eksperter varslet at bankene ikke nødvendigvis ville følge slavisk etter.

i den grad noen bankfolk hadde drømt om å slepe beina etter seg, så varte det håpet i nøyaktig 11 minutter. Så lang tid tok det før førstemann - Skandiabanken - varslet nøyaktig samme kutt for sine lånekunder.

Deretter fulgte en rekke banker etter, blant andre DnB Nor og Fokus Bank.

Æren for den kjappe reaksjonen kan til en stor grad tilskrives nettopp markedet, eller bankenes kamp om lånekunder. Hadde det vært helt opp til banksjefene, ville de neppe fulgt Norges Bank i ett og alt.

Fortsatt er det tapsrisiko på mange kunder, og jo lavere både innlåns- og utlånsrenten faller - desto mindre marginer blir det i kroner og øre på pengene bankene håndterer. Derfor er det gode grunner for at bankene neppe vil sette ned utlånsrenten til null selv om Norges Bank skulle gjøre det.

Jo nærmere renten nærmer seg null, desto mer vil bankene lete etter utveier til å ta det litt roligere.

Nettopp derfor er det viktig at markedet virker, og at tilstrekkelig antall kunder velger å gjøre seg umaken med å spille bankene opp mot hverandre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere