RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Masseflukt til privatskoler

Foto: Berit Roald / SCANPIX
Sist oppdatert:
«Alle» vil gå på privatskole. Det koster skjorta.

NA24 har gjort en ringerunde blant landets private videregående friskoler, og alle melder om rekordpågang i år.

NA24 - din næringslivsavis

Friskole-kjeden Akademiets seks skoler har hatt over 10.000 henvendelser med spørsmål om skoleplass bare i mai.

- I Bergen har vi for eksempel 1100 søkere til 300 plasser. I studieespesialisering får bare 60 plass, sier en oppgitt, men samtidig glad faglig leder i Akademiet Norge, Terje Riså.

Han sier han ikke vil erte på seg kunnskapsministeren og velger derfor å ordlegge seg nøkternt når han forteller hvorfor han tror deres skoler opplever rekordpågang.

- Når hver av våre elever har 50 msn-venner og alle er fornøyde, så er det reklame god nok, ler han.

For å komme inn på avdelingen i Bergen kreves over 4,8 i karaktersnitt.

- Idiotisk kvotesystem
En av friskolene med lengst eksistens i landet, Oslo Private Gymnas (OPG), opplever også den største søkermassen noensinne.

- Vi hadde 60 nye plasser, og da vi hadde 200 søkere sluttet jeg å telle, forteller Espen Rueness, rektor ved skolen.

Han mener kvoten de offentlige videregående skolene i Oslo opererer med, som gir søkere bosatt i nærheten av de forskjellige skolene fortrinn i søkerprosessen, har en del av skylden for at elever flykter til friskolene.

- Når en elev som bor midt i byen kommer inn på Handelsgym med tre i snitt, mens en som bor litt utenfor må ha over fem, er jo det ganske urettferdig, sier han.

- Ikke rikmannsskole
Ved Wang Toppidrettsgymnas, som har filialer i Oslo, Stavanger og Moss, hadde 400 søkere til 120 nye plasser, og må derfor avvise en fjerdedel av alle som ønsker seg en karriere innen idretten.

Her går ikke inntakskravene bare på karakterer, men også på opptaksprøver, eksempelvis visse balltester til fotballinjen.

Inntakslederen Håvard Hansen mener det å gå på skoler som koster penger ikke er noe rikmannsfenomen.

- Vi har et tverrsnitt av befolkningen som elever, fra fremmedkulturelle fra Holmlia til gutter i Holmenkollåsen, sier han.

Stive skolepriser
Skoleprisen på de videregående friskolene varierer stort sett fra 16.000 til 20.000 kroner i året. Wang Toppidrett ble ifølge Hansen påkrevd å senke skoleprisen på 23.000 kroner til 20.000 neste år av departementet.

Hos OPG har prisen på et skoleår bare økt med 1600 kroner siden oppstarten for 16 år siden, og et skoleår koster her 16.600 kroner. På Akedemiet er skolepengene 7500 kroner. Alle skolene får dekket 85 prosent av elevkostnaden av det offentlige.

- Jeg synes de andre skolene tar seg for godt betalt, sier den faglige lederen i Akademiet, Terje Riså. Han har ingen videre forklaring på hvorfor de kan drive skolen til denne elevprisen.

På Akademiet har de lagt ut ansattes private mobilnumre på kontaktsiden på nettet, og Riså sukker over å bli oppringt til langt på kveld hver eneste dag av desperate søkere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere