RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mat og moral

Foto: Lise Åserud/SCANPIX/SCANPIX
Sist oppdatert:
Hva er viktigst? At maten er økologisk eller at den kommer på bordet?

(NA24-KOMMENTAR): De høye matvareprisene på verdensmarkedet utfordrer en del «sannheter» når det gjelder mat og miljøvern.

Her er tre valg, som alle er offisiell politikk i Norge:

Til nå har dette vært politisk korrekte og moralske ideer. Ingen risikerte å bli uglesett i godt selskap hvis man ytret disse standpunktene.

- Kriminelt
Dette er i ferd med å bli mer kronglete. Denne uken sendte FN ut en pressemelding hvor det å produsere biodrivstoff av mat betegnes som «kriminelt». Det advares mot en sultkatastrofe.

Stadig flere peker også på det problematiske ved økologisk mat og strenge restriksjoner på genmodifisert mat. Begge deler bidrar til mindre effektiv matproduksjon.

Det betyr ikke nødvendigvis at den offisielle politikken på alle disse områdene er feil. Det er problematiske sider ved genmodifisering. Biodrivstoff kan bidra til lavere utslipp av klimagasser. Økologisk mat kan være sunnere og/eller bedre på smak, selv om den offisielle ekspertisen stort sett er skeptisk til slike påstander.

Og selvsagt skal vi ikke nekte folk å kjøre på biodrivstoff, unngå genmodifisert mat og velge økologisk gris, som angivelig smaker som «et eventyr».

Men er dette spesielt moralske valg? Kanskje, kanskje ikke.

Moralisme eller realisme?
Uansett blir det lett noe elitepreget over det hele. Forskjellen på økologisk og ikke-økologisk mat er tross alt marginal i forhold til forskjellen på nok mat og for lite mat – som er problemstillingen i store deler av verden.

Kanskje er dette ikke egentlig moralske spørsmål i det hele tatt, men avveiinger av ulike fordeler og ulemper.

I så fall er realisme kanskje en bedre rettesnor enn moralisme.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Moderne dommedagsprofeter
Penger spart er penger tapt
Kriminelt godt om bolig
Sentralbankens kompass
Vil ha bondestøtte i Grunnloven

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere