*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet: - Spis laks

HVA DU SKAL BRUKE laksen til avgjør om du bør kjøpe med eller uten skinn, for eksempel. Foto: Thinkstock

Kritikken mot oppdrettslaksen inneholder ingenting nytt om miljøgifter, ifølge Mattilsynet.

10.06.13 17:45

Folk bør fortsette å spise fet fisk, enten den er oppdrettet eller vill.

Grenseverdiene for miljøgifter er satt for at folk skal tåle det de spiser. Både laksen, fôret den eter og ingrediensene i fôret er innenfor disse verdiene, understreker seniorrådgiver Lise Torkildsen i Mattilsynets seksjon for fisk og sjømat overfor NTB.

– Verdiene er fastsatt av EFTAs vitenskapskomité for mattrygghet og den norske tilsvarende komiteen. Her sitter det uavhengige eksperter som ser på helheten i hva folk spiser, sier Torkildsen.

Hun vedgår at det kan være en treghet i det europeiske systemet, og dermed en risiko for at ny forskning ikke blir fanget opp umiddelbart. Derfor har Mattilsynet en stående avtale med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) om å følge med på alt som skjer innen forskningen på dette området.

– De kan komme med råd til oss uavhengig av den europeiske komiteen. Hvis vi har indikasjoner på at noe kan påvirke helsen vår negativt, kan vi med en gang forby produktet og trekke det tilbake fra markedet, sier Torkildsen.

Foreløpig er det altså ingen grunn til det, og hun ber innstendig folk om ikke å slutte å spise laks – verken de som ammer, små barn eller andre.

– Kommer det kunnskap som gir grunnlag for å endre vårt syn på denne saken, vil vi selvfølgelig gjøre det, sier hun.

Advarer kvinner, babyer og barn
Det var leger som via VG mandag advarte mot å spise laks.

- Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.

Hun peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.

En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.

Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.

Les hele saken her: Advarer kvinner, babyer og barn

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.